Az INTOSAI Teljesítményellenőrzési Albizottság elért eredményei

2018-04-16 15:50   |   Feltöltötte: Kispéter Adél
Utoljára frissítve: 2018-04-16 15:51

Az INTOSAI Teljesítményellenőrzési Albizottság következő ülését 2018 április 18-19-én Budapesten fogja tartani. Az ülésre való felkészülés keretében érdemes áttekinteni az előző ülésen történteket és az ott elért eredményeket.

Az INTOSAI Teljesítményellenőrzési Albizottság vezetését a 2016. decemberében az INTOSAI Kongresszuson a norvég számvevőszék vette át. A Kongresszuson elfogadták az új ISSAI 3000 Teljesítményellenőrzési sztenderdet és az ahhoz kapcsolódó ISSAI 3100 „Útmutató a teljesítményellenőrzés általános koncepciójához” és az ISSAI 3200 „Útmutató a teljesítményellenőrzés folyamatához” dokumentumokat.


Az újonnan elfogadott sztenderdekre tekintettel, az ülés résztvevői megvitatták az Albizottság munkájának további irányait, az új ISSAI bevezetésének gyakorlati megvalósítását. A norvég számvevőszék kiemelt feladatként kezeli a sztenderd, és az útmutatók hasznosságának megismertetését.


A rendezvény első napján a résztvevők ismertették számvevőszékeik ellenőrzéssel kapcsolatos tapasztalatait, a témával kapcsolatos kihívásokat illetve fejlesztési irányokat. Ezt követően az INTOSAI Fejlesztési Kezdeményezésének (IDI) képviselője tartotta meg előadását az ISSAI sztenderdek bevezetéséről és az Albizottság szerepéről, melyet követően a megjelentek élénk vita keretében fejthették ki véleményüket. A résztvevő tagállamok egy-egy jó gyakorlaton, illetve érdeklődésre számot tartó ellenőrzési tapasztalaton keresztül mutatták be saját teljesítményellenőrzési gyakorlatukat.

 


Az ülés második napjának legfontosabb célja, annak meghatározása volt, hogy hogyan fogja betölteni szerepét a jövőben az Albizottság, milyen új irányokat találhat a munkája során, tekintettel az újonnan elfogadott teljesítmény ellenőrzési sztenderdekre. Erre tekintettel az Albizottság tagjai leszögezték, hogy legfontosabb feladatuk az új sztenderdek és iránymutatások alkalmazásának minél szélesebb körben történő promótálása. Az INTOSAI Szakmai Standardok Bizottságának elnöke előadásában bemutatta az Albizottság lehetséges feladatait, valamint kitért arra, hogy hogyan befolyásolhatja a Teljesítményellenőrzési Albizottság munkáját, valamint a 2017-2019 közötti Munkatervét az újonnan bevezetett ISSAI Keretrendszer. Ezt követően a résztvevők megvitatták az Albizottság munkájának további irányait és a 2017-2019. közötti munkatervét.

 

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály