Az e-kereskedelem adózási kihívásai

2018-10-10 10:55:00   |   Feltöltötte: Dr. Szabó Béla

Az Európai Számvevőszék konferenciát szervezett luxembourgi központjában „E-kereskedelem: a digitális kor adózási kihívásai” címmel.

 

„E-kereskedelem: a digitális kor adózási kihívásai” címmel rendezett konferenciát 2018. október 3-án az Európai Számvevőszék, melyen az Állami Számvevőszék is képviseltette magát. A konferenciát Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék magyar tagja, az Európai Parlament korábbi alelnöke vezette.

 

Az előadásokból kiderült, hogy az e-kereskedelemhez kapcsolódó ÁFA kötelezettség beszedésének kihívásai hasonlóképpen jelentkeznek Európa országaiban. Az egyes országok költségvetése évről évre óriási bevételtől esik el annak következtében, hogy a jogszabályokban rögzített, a nemzeti költségvetéseket megillető adóbevételek nem teljesülnek.

 

Az Európai Számvevőszék feladata az Európai Unió független külső ellenőreként az uniós adófizetők érdekeinek védelme. Ennek keretében ellenőrzi az Európai Unió bevételeit és kiadásait, ezzel hozzájárul az uniós források előteremtésének, elköltésének, elszámolásának szabályszerűségéhez, felhasználásának hatékonyságához.

 

Az Európai Számvevőszék az Unió pénzügyeinek őreként számos ellenőrzést végzett, jelentést készített az e-kereskedelem és az adózás témájában, beleértve az e-kereskedelem területén a vállalkozásoknak nyújtott támogatásokat, az adócsalás elleni küzdelmet. Az Európai Számvevőszék szakemberei vizsgálják az adók és vámok beszedésének határokon átnyúló, e-kereskedelemhez kapcsolódó egységes kezelésének lehetőségeit.

 

Az Állami Számvevőszék figyelemmel kíséri a nemzetközi folyamatokat, az uniós országok számvevőszékeinek és az Európai Számvevőszék ellenőrzéseinek tapasztalatait, továbbá megosztja saját ellenőrzési tapasztalatait annak érdekében, hogy az e-kereskedelemmel kapcsolatos adózási szabálytalanságok visszaszoruljanak.

 

Salamin Viktor
ellenőrzésvezető