Az ÁSZ folyamatosan figyel a költségvetésre

2015-09-10 13:02:06   |   Feltöltötte: Horváth Bálint

Az Állami Számvevőszék rajta tartja a szemét a költségvetési folyamatokon, évente ellenőrzi a zárszámadást, véleményezi a költségvetési törvényjavaslatot, emellett makrogazdasági elemzéseket is készít. Mindezt pedig nemzetközi összevetésben is magas színvonalon teszi – ezt állapította meg egy több mint 100 ország részvételével lezajlott felmérés. Az ÁSZ olyan országok számvevőszékeivel került egy minősítési csoportba, mint Svédország, Norvégia, vagy az Egyesült Királyság.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényi előírás szerint évente ellenőrzi az előző évi központi költségvetés végrehajtását (zárszámadás), valamint véleményezi a következő évi központi költségvetés tervezetét. Emellett az ÁSZ – szintén a törvény értelmében – elemzésekkel támogatja a „jó kormányzást” és a Költségvetési Tanács (KT) munkáját.

 

Az ÁSZ folyamatosan figyel a költségvetésre


Az ÁSZ éppen 10 nappal ezelőtt tette közzé a 2014. évi zárszámadás ellenőrzéséről készült jelentését, és ezzel egyidejűleg nyilvánosságra hozta az előző évi makrogazdasági folyamatairól összeállított elemzését is. A témáról ide kattintva részletesen is olvashat. Domokos László, az ÁSZ elnöke pedig a Magyar Időknek adott interjút a témában, amelyet itt érhet el. Az ÁSZ májusban a 2016-os költségvetési törvényjavaslatról készített véleményt, amiről itt olvashat bővebben.


Az ÁSZ magas színvonalon látja el feladatait


Az International Budget Partnership (IBP) világszerte civil szervezetekkel együttműködve elemzi, figyeli a kormányok költségvetési eljárásait, értékeli az intézményeket és eredményeket. A kétévente elvégzett Open Budget Survey (OBS) felmérés során azt is értékelik, hogy az adott ország legfőbb ellenőrző intézménye, számvevőszéke miként járul hozzá a központi költségvetés átláthatóságához, és milyen színvonalon látja el feladatait.


A 2015. évi felmérés arra a megállapításra jutott, hogy az Állami Számvevőszék megfelelően, sőt jól ellátja a szerepét és a költségvetésről készített számvevőszéki vélemény (jelentés) tartalma valamivel jobb színvonalú még a fejlett országok átlagánál is. Az ÁSZ olyan országok számvevőszékeivel került egy minősítési csoportba (80-100 pont között) mint Svédország, Norvégia, vagy az Egyesült Királyság. A régió országai közül magas értékelést kapott még Lengyelország és Románia számvevőszéke is.

Horváth Bálint
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály