Az ÁSZ elnöke átadta a Gajzágó Salamon-díjakat

2018-06-28 17:05:00   |   Feltöltötte: Hochbaum Dániel

„Tisztesség és becsület, példamutatás, feddhetetlenség, objektivitás, szakmai alázat, nem utolsó sorban az Állami Számvevőszék küldetése iránti elkötelezettség és lojalitás” – foglalta össze a tizenöt Gajzágó Salamon díjban és három elnöki dicséretben részesült kollégák legfőbb ismérveit Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a 2018-as intézményi kitüntetések átadása alkalmából rendezett ünnepségen.

Domokos László beszéde elején felidézte: Gajzágó Salamon életútja, szakmai munkássága ma is példaértékű. Mintegy másfél évszázaddal ezelőtt Gajzágó Salamon nem csupán megújította a Számvevőszéket, hanem az alapok lefektetését követően állandóságot is vitt a szervezet működésébe. A szervezeti megújulást követő állandóság megteremtése és emellett a szervezet dinamizmusának megőrzése és fejlesztése a jelenkor éveinek is talán legnagyobb kihívása – hangsúlyozta az elnök. Majd folytatta: a Gajzágó Salamon-díj névadójához hasonlóan az idei év díjazottjai is olyan munkatársak lettek, akik úgy tudtak állandóságot hozni a változásba, hogy megtartották és erősítették a szervezet dinamizmusát, alkalmazkodóképességét.

 

Átadták a Gajzágó Salamon díjakat a 2018-as év kiváló dolgozóinak

 A képre kattintva galéria nyílik!

 

Az ÁSZ elnöke az intézmény történetének új fejezeteként utalt a hat évvel ezelőtt elfogadott új számvevőszéki törvényre, melynek köszönhetően az ÁSZ ma már – az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerveként – nagy hatékonysággal biztosítja a társadalom számára az „adófizetői forintok” felhasználásának megismerését. A jelenlegi színvonal fenntartásához és fejesítéséhez állandó újításokat szükséges bevezetni, mind szervezeti, mind módszertani szinten, így az ellenőrzések hatékonyságnövelésének következő lépéseként az Állami Számvevőszék célul tűzte ki a digitális ellenőrzési környezet megteremtését. Ehhez természetesen a szervezet munkaerő kompetenciáinak is alkalmazkodnia kell, hiszen az ellenőrzési tevékenység magas minősége csak ezáltal garantálható. A megújult informatikai környezet alkalmazása folyamatos prioritást jelent, és a munkavállalók szintjén is alapvető elvárássá válik.

 

Domokos László kiemelte: az idei díjátadón tizenöt számvevő vehet át Gajzágó Salamon-díjat, és további három, munkatörvénykönyve hatálya alatt foglalkoztatott dolgozó részesül elnöki dicséretben. Az elismerésben részesülő munkatársakhoz fordulva az elnök úgy fogalmazott: a Gajzágó Salamon-díj idei díjazottjai olyan kollégák, akik egyrészről kiemelkedő szerepet töltöttek be a szervezet megújulásában, az innovatív és dinamikus működés megalapozásában, másrészről pedig képesnek bizonyultak a kialakított rendszert stabilan és kiszámíthatóan működtetni. Úgy tudtak állandóságot hozni a változásba, hogy megtartották és erősítették a szervezet dinamizmusát, alkalmazkodóképességét.

 

Átadták a Gajzágó Salamon díjakat a 2018-as év kiváló dolgozóinak

 

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a számvevői eskütétel egy olyan közös út kezdete, melynek alapja a köz szolgálata, az erkölcsi feddhetetlenség és a pártatlan szakmai igényesség. Véleménye szerint a díjazottak lelkesen járják ezt a közös utat, és nap, mint nap tettekkel bizonyítják kitartásukat, alázatukat, az értékőrző megújulás iránti elkötelezettségüket. „Bízom abban, hogy Önök továbbra is aktív szerepet vállalnak alapértékeink elmélyítésében, intézményünk közösségének építésében, mentorként pedig támogatást biztosítanak a munkatársak szakmai fejlődéséhez. E felelősségteljes küldetéshez ezúton is sok sikert kívánok. Egyúttal őszintén remélem, hogy a teremben ma jelenlévők közül a következő esztendőkben többeket is az első sorban, a díjazottak között köszönthetünk majd” – zárta beszédét Domokos László.

 

Állami Számvevőszék