ÁSZ részvétel az éves Kapcsolattartó Bizottsági ülésen

2018-10-10 08:20:00   |   Feltöltötte: Kispéter Adél

Az EU tagállamok nemzeti legfőbb ellenőrző intézményei elnökei, valamint az Európai Számvevőszék vezetői évente üléseznek a Kapcsolattartó Bizottsági találkozó alkalmával. Az ülés célja, hogy a részvevő felek megvitassák a kölcsönös érdeklődésre számot tartó témákat. Az idei szakmai program fókuszában a Párbeszéd az EU állampolgáraival témakör áll. A 2018. október 11-12. között megrendezésre kerülő nemzetközi eseményen az Állami Számvevőszék delegációja is aktívan részt vesz.

Az éves Kapcsolattartó Bizottsági ülés célja, hogy fórumot biztosítson a bizottság keretében folyó együttműködés hatékonyságának növelésével összefüggő kérdések megvitatására, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekei védelmének támogatására. A résztvevők megtárgyalják a kölcsönös érdeklődésre számot tartó együttműködési, továbbá az EU alapok felhasználásával összefüggő ellenőrzés-szakmai kérdéseket is. Párhuzamosan az üléssel sor kerül a nemzetközi összekötő tisztviselők zártkörű értekezletére is, melyen lehetőség lesz a különböző feladatok végrehajtásának során felmerülő problémák megvitatására.


Az ülés szakmai szemináriummal kezdődik a „Párbeszéd az EU polgáraival” témájában, melynek során a legfőbb ellenőrző intézmények képviselői megtárgyalják a számvevőszékeket érintő, gyorsan változó kihívásokat, és a lehetséges megoldásokról is beszélnek. A cél, hogy az EU-t érintő jelenlegi kihívásokra válaszoljanak az állampolgárok szemszögén keresztül, innovatív eszközöket keressenek az állampolgárok és azok képviselőinek bevonásával, valamint erősítsék az ellenőrzési folyamat eredményét, fontosságát és törvényszerűségét.

 


A szemináriumi szekcióban az ÁSZ delegációja is előadást tart, melynek középpontjában a „Társadalmi bizalomépítés aktív kommunikáció segítségével” áll. A nemzetközi módszertan alapján létrehozott hasznosulási módszertan bemutatására is sor kerül, ami a folyamatos teljesítményértékelést, megújulást és változásmenedzsmentet segíti elő, ezzel is hangsúlyozva a számvevőszéki munka hasznosulásának és a számvevőszékek társadalmi szerepének jelentőségét. Zárásként az ÁSZ bemutatja angol nyelvű videóját, amelynek célja az állampolgárokkal folytatott számvevőszéki kommunikáció fejlesztése a hazai közvélemény-kutatási tapasztalatok alapján. Az ÁSZ társadalmi ismertségéről és elismertségét vizsgáló 2015. és 2018. évi közvélemény-kutatások eredményeit összehasonlító cikket ezen a linken érheti el.

 


A Portugál Számvevőszék moderálásában az „In camera session” is napirendi pont lesz, melyen lehetőség nyílik a felmerülő közös érdeklődésre számot tartó, aktuális ügyek megvitatására legfőképpen az EU előtt álló kihívások hatásaira a számvevőszékekre. Az ülésen beszámol továbbá az EU ÁFA Munkacsoport, az Ellenőrzési Tevékenységekkel Foglalkozó Közös Munkacsoport, az Európai Bank Unió Munkacsoport valamint a Fiskális Ellenőrzés Hálózat is az aktuális kérdésekről, a munkacsoporti tevékenységükről és az elért eredményekről.

 


Horváth Bálint
Kispéter Adél
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály