ÁSZ-jelentéstervezet a gyermekétkeztetés ellenőrzéséről

2019-01-07 15:26   |   Feltöltötte: Dormán István Zoltán

A gyermekétkeztetés rendszere ellenőrzésének főbb megállapításait az ellenőrzésvezető jelentéstervezetben összegezte, amelyet az Elnöki Értekezlet elé terjeszt.

Az ÁSZ Elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján az ellenőrzésben részt vevő számvevők által készített munkaanyagok a 2014-2016. évek tekintetében az ellenőrzésre kiválasztott 69 települési önkormányzatnál a gyermekétkeztetés megszervezésének és működtetésének megfelelőségét, a 2016. évtől kötelező önkormányzati feladatként biztosítandó szünidei gyermekétkeztetési feladat-ellátás eredményességét értékelték. Az ellenőrzés továbbá kiemelt figyelmet fordított a gyermekétkeztetést ellenőrző szervezetek feladatellátásának ellenőrzésére, amelynek keretében a gyermekétkeztetést ellenőrző állami szervezetek, a Magyar Államkincstár, és a fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó 20 kerületi és járási hivatala ellenőrzései tervezésének szabályszerűségét és végrehajtásának eredményességét értékelte.

 

 

Az ÁSZ stratégiájában foglalt célkitűzése, hogy jelentései igazodjanak a felhasználók igényeihez, pontosan, lényegre törően, közérthetően tartalmazzák az ellenőrzések eredményeit, és egyértelmű üzenetet közvetítsenek. A gyermekétkeztetés rendszerének ellenőrzéséről 89 számvevői munkaanyag készült. A számvevők munkaanyagait az ellenőrzésvezető szintetizálta, a munkaanyagok főbb megállapításait a szakmai hitelesség és a közérthetőség szem előtt tartásával jelentéstervezetben összegezte, amelyet az Elnöki Értekezlet elé terjeszt.

 

Tekintettel arra, hogy az ÁSZ iránti társadalmi bizalmat a jelentéseinek megalapozottsága szolgálja, a számvevőszéki jelentéstervezet az Elnöki Értekezleten történő megtárgyalását megelőzően az ÁSZ által kialakított minőségbiztosítási fázisokon megy keresztül. A folyamatban az ÁSZ elemző egysége véleményt ad a jelentéstervezet megállapításainak megalapozottságáról. Külön kijelölt elemző tekinti át az ellenőrzési célok megjelenítését, közérthetőségét. Az ellenőrzést felügyelő Felügyeleti Vezető véleményt ad a jelentéstervezet megfelelőségéről és arról, hogy az mennyiben valósítja meg az ellenőrzés céljait.

 

Az ÁSZ Hírportálon rendszeresen tájékoztatást adunk az ellenőrzés előrehaladásáról.

 

Dormán István
ellenőrzésvezető