ÁSZ-felvetés az e-kormányzás kiterjesztéséről

2018-07-27 11:19   |   Feltöltötte: Hochbaum Dániel
Utoljára frissítve: 2018-08-17 13:39

Ellenőrzési tapasztalatai alapján az Állami Számvevőszék – az előző évhez hasonlóan – a 2017. évi tevékenységéről szóló Beszámolójában is fogalmazott meg felvetéseket az Országgyűlés számára, egyes közpénzügyi területek további fejlesztése, kockázatai csökkentése érdekében. Ezúttal 14 területen élt ezekkel a speciális észrevételekkel, javaslatokkal az ÁSZ. Az Állami Számvevőszék folyamataiban a digitalizáció kihívásainak való megfelelés, valamint a megújult informatikai környezet alkalmazása folyamatos prioritást élvez. Ezzel kapcsolatban az e-kormányzás további kiterjesztését javasolja az ÁSZ.

Az Állami Számvevőszék 2018 júniusában nyújtotta be a 2017-es tevékenységéről és működéséről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek. 874 ellenőrzött szervezet számára 1546 javaslatot fogalmazott meg és 102 figyelemfelhívó levelet küldött az ÁSZ 2017-ben. Az ellenőrzések alapján tavaly összesen 251 darab nyilvános számvevőszéki jelentés készült, emellett az ÁSZ 560 darab, a megállapításai, javaslatai alapján összeállított intézkedési tervet véleményezett. A 2017-ben befejezett 61 utóellenőrzés keretében közel 700 intézkedési tervben meghatározott feladat végrehajtását értékelték a számvevők.

 

ÁSZ-felvetés az e-kormányzás kiterjesztéséről


Az ÁSZ a megelőző évhez hasonlóan a 2017-es évről szóló Beszámolójában is fogalmazott meg felvetéseket az Országgyűlés részére, ezeket az illetékes minisztériumok részére külön is megküldte megfontolásra. A 14 közpénzügyi témát érintő felvetést egy sorozat keretében mutatjuk be a következő hetekben.


Elektronikus átállás az Állami Számvevőszéknél


Az ÁSZ Stratégiájában informatikai területen hosszú távú célként tűzte ki, hogy szélesíti a hivatalos iratok elektronikus kezelésének, tárolásának és hitelesítésének lehetőségét, támogatva ezzel a felesleges bürokrácia csökkentését és a szükséges változásmenedzsmentet. A fenntartható és innovatív informatikai tendenciák elsődlegesen a felesleges bürokrácia csökkentésére, a papírmentes folyamatokra, a korszerűbb kapcsolattartásra irányulnak, amelyek mind-mind a közpénz célszerű és hatékony felhasználása szolgálatában állnak.

 

ÁSZ-felvetés az e-kormányzás kiterjesztéséről


Az elmúlt években ennek megfelelően az ÁSZ-nál zajlott informatikai fejlesztések megteremtették annak lehetőségét, hogy az ellenőrzési bizonyítékok szolgáltatása alapvetően elektronikus úton, a kialakított online adatbekérő felületen történhessen meg, ezáltal csökkenjen az ellenőrzötteknél a helyszínen való megjelenések száma, ami költség- és időmegtakarítást jelent a szervezet számára. Ezen túl - a módszertani változtatásokat követően - egyes bizonyítékokat az ÁSZ már nem csak közvetlenül az ellenőrzöttől, hanem egyéb hiteles forrásokból is beszerezhet, csökkentve ezzel az ellenőrzöttől bekérendő dokumentumok mennyiségét.


Felvetés az e-kormányzás ÁSZ-ra való kiterjesztéséről


Az ÁSZ további lehetőségekre kívánja felhívni a figyelmet a területen: legfrissebb beszámolójában felvetette, hogy a bürokráciacsökkentés elemeként az e-kormányzásra való áttérés az ÁSZ tekintetében is hordozhat szükséges jogszabályi változásokat. Az ÁSZ-törvény már jelenleg is lehetőséget ad az adatok elektronikus megküldésére, azonban a törvény módosítása lehetőséget nyújthat a bürokráciacsökkentésre azáltal, ha a törvény elektronikus kapcsolattartást írna elő az ÁSZ és az ellenőrzött szervezet közti viszonyban, az adatok bekérése és szolgáltatása tekintetében.

 

ÁSZ-felvetés az e-kormányzás kiterjesztéséről


Az ÁSZ az ellenőrzéshez szükséges adatok digitális szolgáltatásának kötelmével, valamint a közhiteles dokumentum adatbázisokhoz való hozzáférés biztosításával lehetőséget kaphat ellenőrzéseinek még hatékonyabb és gyorsabb elvégzésére.

 

 

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály