ÁSZ-felvetés a nemzeti vagyon védelme érdekében

2018-08-02 11:00   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék

Ellenőrzési tapasztalatai alapján az Állami Számvevőszék – az előző évhez hasonlóan – a 2017. évi tevékenységéről szóló Beszámolójában is fogalmazott meg felvetéseket az Országgyűlés számára, egyes közpénzügyi területek további fejlesztése, kockázatai csökkentése érdekében. Ezúttal 14 területen élt ezekkel a speciális észrevételekkel, javaslatokkal az ÁSZ. A nemzeti vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás megerősítéséről szóló felvetés többek között az állami beruházások szabályozási környezetének fejlesztését javasolja.

Az Állami Számvevőszék 2018 júniusában nyújtotta be a 2017-es tevékenységéről és működéséről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek. 874 ellenőrzött szervezet számára 1546 javaslatot fogalmazott meg és 102 figyelemfelhívó levelet küldött az ÁSZ 2017-ben. Az ellenőrzések alapján tavaly összesen 251 darab nyilvános számvevőszéki jelentés készült, emellett az ÁSZ 560 darab, a megállapításai, javaslatai alapján összeállított intézkedési tervet véleményezett. A 2017-ben befejezett 61 utóellenőrzés keretében közel 700 intézkedési tervben meghatározott feladat végrehajtását értékelték a számvevők.


Az ÁSZ a megelőző évhez hasonlóan a 2017-es évről szóló Beszámolójában is fogalmazott meg felvetéseket az Országgyűlés részére, ezeket az illetékes minisztériumok részére külön is megküldte megfontolásra. A 14 közpénzügyi témát érintő felvetést egy sorozat keretében mutatjuk be a következő hetekben.

 

ÁSZ-felvetés a nemzeti vagyon védelme érdekében


Az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás alapvető feltétele az állami feladatok ellátásának és ez által a társadalmi szükségletek kielégítésének. Az Állami Számvevőszék erre tekintettel és egyben jogszabályi kötelezettségének is megfelelve, rendszeresen ellenőrzi az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlást. Az egyes jelentések megállapításai 2010 óta folyamatosan hozzájárulnak a terület működésének és átláthatóságának fejlődéséhez.


Legfrissebb beszámolójában az ÁSZ felveti, hogy szükséges lehet megerősíteni a nemzeti vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlást és irányítást, ezzel is biztosítva a közfeladatok ellátásához szükséges vagyon értékének megőrzését. A cél érdekében a Számvevőszék javasolja, hogy érdemes továbbfejleszteni az állammenedzsment tulajdonosi pozícióit – beleértve a beruházások szabályozási környezetének megerősítését is.


A nemzeti vagyonról szóló törvény rögzíti, hogy a nemzeti vagyonnal felelős módon kell gazdálkodni, mely magában foglalja – többek között – a nemzeti vagyonnak a közfeladatok ellátásához és a mindenkori társadalmi szükségletek kielégítéséhez szükséges, egységes elveken alapuló, átlátható, hatékony és költségtakarékos működtetését, értékének megőrzését. A nemzeti vagyon tulajdonosi jog gyakorlójának ebben kiemelt felelőssége van, melynek érvényesülése az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok számvevőszéki ellenőrzése során is több ízben felmerült. Különösen igaz ez az egyes állami beruházások menedzselésére kijelölt, illetve létrehozott gazdasági társaságok esetében – tekintettel az általuk kezelt jelentős közvagyonra, közpénzre.

 

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály