ÁSZ ellenőrzés két önkormányzatnál

2018-06-27 12:58:00   |   Feltöltötte: Dr. Szabó Béla

Az Állami Számvevőszék megkezdte Erdőbénye Község Önkormányzatánál és Salomvár Község Önkormányzatánál az önkormányzatok integritására és belső kontrollrendszerére vonatkozó ellenőrzéseit.

 

Az Állami Számvevőszék 2018. első félévi ellenőrzési terve és a jóváhagyott ellenőrzési program alapján megkezdődött az „Önkormányzatok integritás- és belső kontrollrendszere – Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése” – Erdőbénye Község Önkormányzata ellenőrzésére és Salomvár Község Önkormányzata ellenőrzésére való felkészülés.

 

Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy szabályszerűen történt-e az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése, az biztosította-e az önkormányzatoknál a közpénzfelhasználás szabályosságát, a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő szabályszerű és felelős gazdálkodást, a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségek szabályszerű teljesítését. Az ellenőrzés keretében értékeljük az önkormányzatok korrupciós kockázatainak kezelését szolgáló integritás kontrollok kiépítettségét és az integritás szemlélet érvényesülését.

 

ÁSZ ellenőrzés két önkormányzatnál

 

Az Állami Számvevőszék Stratégiájában megfogalmazott célkitűzés, hogy szilárd, szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét, és javaslataival a közpénzek és a közvagyon szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását elősegítse.

 

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés előkészítése keretében tájékoztatta az ellenőrzés megindításáról Erdőbénye Község Önkormányzatát és Salomvár Község Önkormányzatát.

 

 

Terleczkyné dr. Eisele Edit
ellenőrzésvezető