ÁSZ ellenőrzés indul a beledi könyvtárnál

2018-09-10 09:02   |   Feltöltötte: Molnár Zsuzsanna

Az ÁSZ a beledi könyvtár ellenőrzésével folytatja a nyilvános könyvtári ellátás működésének ellenőrzését. A könyvtárnak az önkormányzat fenntartásában működő Beledi Általános Művelődési Központ ad otthont, amely a könyvtáron kívül óvoda, művelődési ház és tornacsarnok működtetésével biztosítja a városban élők nevelési, művelődési, sport és szabadidős igényeinek ellátását. Megkezdődött a felkészülés az ellenőrzésre.

Az könyvtár gyűjteményében nyilvántartott kulturális javak a nemzeti vagyon köréhez tartoznak, ezért a vagyon értékmegőrzése, a vagyon gyarapítása, állagának védelme, a vagyon hasznosítása terén megtett intézkedések kiemelkedő fontosságúak. A könyvtár fenntartására fordított közpénz nagysága, valamint a könyvtár által kezelt speciális vagyoni kör, továbbá a témakört érintően az ÁSZ által azonosított kockázatok alátámasztják a könyvtár ellenőrzésének szükségességét.

 

Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a nyilvános könyvtár pénzügyi és vagyongazdálkodása, a könyvtár által kezelt vagyon nyilvántartása és megőrzése, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, valamint az intézményfenntartói feladatok ellátása szabályszerűen történt-e, érvényesült-e az integritás szemlélet. A könyvárak ellenőrzései során tett megállapítások és egy időszak ellenőrzési eredményeinek elemzésével az ÁSZ ráirányíthatja a jogalkotók figyelmét a központi alrendszerben vagy annak egy ágazatában esetlegesen felmerülő pénzügyi, szabályozási feszültségekre.

 

 

Az ellenőrzés a számvevők felkészülésével kezdődött, mely során megismerkednek az ellenőrzés jogszabályi környezetével, az ellenőrzött szervezettel, valamint az ÁSZ elnöke által elfogadott ellenőrzési programmal. Az ellenőrzés lefolytatásához szükséges ismeretek elsajátításáról, az ellenőrzés lefolytatására való alkalmasságukról vizsga keretében adnak számot a számvevők. A számvevők ellenőrzésben való részvételének további fontos kritériuma, hogy megfeleljenek a szigorú összeférhetetlenségi szabályoknak az ellenőrzött szervezettel kapcsolatban, melyről nyilatkoztak az ellenőrzés megkezdése előtt. Ezt követően kezdhetik meg az ellenőrzést az ellenőrzött által rendelkezésre bocsátott dokumentumok vizsgálatával.

 

Jövő heti cikkünkben az ellenőrzés előrehaladásáról adunk hírt.

 

Molnár Zsuzsanna
ellenőrzésvezető