Anya csak egy van

2018-05-06 07:00:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Az anyák napja világszerte ünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik. Magyarországon május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat.

Közeleg a vasárnap, egyik meghitt ünnepünk, amikor az édesanyákat köszöntjük, akiből csak egyetlenegy van!


Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és tették meg az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.


Látogasd meg, öleld át, beszélgess vele, mondd el, hogy szereted! – akár ez is lehetne a mottója ennek a napnak, amelynek közeledtével egyre többet gondolkozunk azon, vajon milyen ajándékkal lepjük meg, minek örülne igazán. Ezen a napon is különböző ajándékötleteket kínálnak a boltok, a szolgáltatók, arra buzdítva, hogy nyissuk ki a pénztárcánkat és vegyünk valamit.


Ekkor álljunk meg egy pillanatra, és tegyük fel a kérdést, minek örülne leginkább az édesanyánk. A legnagyobb ajándék számára azonban az, ha ebben a rohanó világban egy kis időt vele töltünk, átöleljük, meghallgatjuk és elmondjuk, velünk mi történik, hogy vagyunk, mit csinálunk. Nem kell drága csokor, egyéb vásárolt ajándék. Adjuk azt, ami nekünk is a legdrágább, az időt, a vele eltöltendő perceket, soha el nem múló pillanatokat. A kincs, ami a miénk, pénzben ki sem fejezhető. Ha sikerül megmutatni gyermekeinknek, hogy mi az igazi ajándék, akkor talán a példánkat követik, és jóleső érzés tölt el majd minket, amikor megölelnek, simogatnak és beszélgetnek velünk.

 

Hartmann-né Varga Marianna

Pénzügyi Kultúra Nagykövete