Antikorrupciós ellenőrzés: mentori találkozó

2018-08-06 17:10   |   Feltöltötte: Dr. Vargha Bálint Tamás
Utoljára frissítve: 2018-08-13 15:36

A mentori team kidolgozta a jelentéstervezetek felülvizsgálatára szolgáló szempontrendszert.

 

Az IDI SFC kooperatív teljesítményellenőrzésében résztvevő számvevőszékek arra vállalkoztak, hogy országaik korrupcióellenes intézményrendszerének teljesítményét értékeljék. Az IDI ehhez oktatási programot bocsátott a résztvevők rendelkezésére és face-to-face találkozók útján is segíti a ez ellenőrzési program és a jelentéstervezetek elkészítését. A résztvevők augusztusában közösen véglegezik a jelentéstervezeteket. A jelentéstervezetek elkészítésében és felülvizsgálatában is segítséget nyújtanak a programba delegált mentorok. Az ÁSZ az IDI ezen programját két mentor részvételével is támogatja. Az ÁSZ számvevői Zambia és Albánia jelentéstervezetének gondozását vállalták.

 

 

A két hetes jelentés-felülvizsgáló workshop első négy napján a mentorok meghatározták a jelentéstervezet felülvizsgálatának leglényegesebb szempontjait, úgymint az ellenőrzési cél és kérdések koherenciája, a megállapítások közvetlen kapcsolata az ellenőrzési kérdésekkel, a megállapítások konkluzív jellege. Mivel a kooperatív ellenőrzés az ISSAI 3000-3200 sztenderdnek megfelelő teljesítményellenőrzés, vagyis egy intézmény, v. rendszer teljesítményének hatékonyságát, eredményességét, gazdaságosságát értékeli, a felülvizsgálat erre is külön hangsúlyt fektet. A korrupcióellenes intézményrendszer általános értékelése mellett az audit egy-egy kiválasztott szektorral is foglalkozik (kitermelő iparágak, egészségügyi beszerzések), a mentorok az erre vonatkozó megállapításokat és javaslatokat is észrevételezik.

 

 

Az elkövetkező tíz napban 18 AFROSAI-E, CAROSAI és EUROSAI tag számvevőszék szakembere mutatja be jelentéstervezetét és módosítja azt a felülvizsgálat nyomán.

Vargha Bálint

számvevő tanácsos