Anomáliák a felügyelőbizottságok működésében

2018-08-10 13:55   |   Feltöltötte: Dr. Stromajer Norbert Ferenc

2018 júliusában 17 jelentést hozott nyilvánosságra az ÁSZ az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzésével kapcsolatban. Az ellenőrzések során a tulajdonosi joggyakorlás vonatkozásában gyakori hiba volt a felügyelő bizottsági ügyrend hiánya.

Az önkormányzatok többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok ellenőrzése kiemelt jelentőségű, mivel működésük hatással van a tulajdonos önkormányzat gazdálkodására, gazdálkodásának egyes elemei befolyásolják az önkormányzati alszektor hiányát és az államadósságot. Éppen ezért ezen ellenőrzések során a gazdasági társaságok gazdálkodása, működése szabályszerűségén túl az ellenőrzés kiterjedt az önkormányzatok társaságok feletti tulajdonosi joggyakorlásának ellenőrzésére is.

 

A 17 nyilvánosságra hozott jelentésből 9 esetben állapította meg az ÁSZ, hogy a társaságok felügyelőbizottsága nem rendelkezett ügyrenddel. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény a jogi személy tulajdonosi ellenőrzésének eszközeként határozza meg a felügyelőbizottságot. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény a felügyelőbizottság kötelező létrehozását rögzíti az ellenőrzésekkel érintett gazdasági társaságok vonatkozásában.

 

Habár a felügyelőbizottság az ügyrendjét maga állapítja meg, a törvény a felügyelőbizottsági ügyrend legfőbb szerv általi jóváhagyását előírja. Ügyrend hiányában a felügyelőbizottság szabályszerű működésének az alapjai nincsenek lefektetve. Annak érdekében, hogy az ellenőrzött gazdasági társaságok esetében a tulajdonosi ellenőrzés ellátása során a felügyelőbizottságok szabályszerűen működjenek, az ÁSZ a megállapítások alapján javaslatot fogalmazott meg a hiányosság megszüntetése érdekében az érintett tulajdonosi joggyakorló önkormányzatoknak. Az önkormányzatoknak a hiányosságok megszüntetésére vállalt intézkedésekről a jelentés átvételét követő 30 napon belül kell intézkedési tervet összeállítaniuk és megküldeniük az ÁSZ részére.

 

 

dr. Stromajer Norbert számvevő

dr. Bordás Ádám osztályvezető

Elemző osztály