Állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése

2018-03-12 11:00   |   Feltöltötte: Joó Erika

Az állami tulajdonú (résztulajdonú) gazdasági társaságok ellenőrzése keretében megkezdődött az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft., a  Regionális Fejlesztési Holding Zrt. és a Millenáris Széllkapu Beruházó, Fejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. ellenőrzése.

 

Az ellenőrzés jelenlegi szakaszában a számvevők megismerik a gazdasági társaságok tevékenységét, a tulajdonosi joggyakorlók körét, valamint a vonatkozó jogszabályi előírásokat. A számvevők az ellenőrzési program ismeretéről és felkészültségükről vizsga keretében adtak számot.

 

Az ellenőrzés azokra a lényeges kérdésekre keresi a választ, hogy a 2013-2016. években a gazdasági társaságok működésének szabályozottsága megfelelt-e az előírásoknak, vagyongazdálkodásuk,  pénzügyi-számviteli, adatszolgáltatási feladataik ellátása, illetve a tulajdonosi jogok gyakorlása szabályszerű volt-e, valamint gazdálkodásuk átláthatósága és elszámoltathatósága biztosított volt-e.

 

 

Az ellenőrzés rámutathat az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek gazdálkodási tevékenységének jó gyakorlataira, ugyanakkor felhívhatja a figyelmet a jogszabályi követelmények teljesítéséhez szükséges feltételek esetleges hiányosságaira, hozzájárulva ezzel a gazdálkodó szervezetek tevékenységének átláthatóságához.

 

Joó Erika
ellenőrzésvezető