Hogyan ajándékozzunk a jövőbe?

2018-11-28 08:14   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Lassan itt az advent, mindenki az év legnagyobb családi ünnepére készül, a karácsonyra. A legtöbben még mindig ajándékötletek után keresgélnek, pedig van egy egyszerű, de annál hasznosabb és kamatozó ajándék is gyermekeinknek.

Az ünnepek közeledtével nemcsak a reklámok, a Facebook-oldalunk, de a postaládánk és az email postaládánk is roskadásig van jobbnál jobb ajándék ötlettel, ajánlatokkal. Természetesen folyamatosan kedvező feltételekkel kecsegtető hitel ajánlatokat is kapunk, arra ösztönözve bennünket, hogy használjuk ki a soha vissza nem térő alkalmat és vásároljunk.


Mégis azt javaslom, álljunk meg egy pillanatra, egy gondolatra. Vajon szüksége van-e a gyermekünknek, unokánknak, barátunknak arra az ajándékra, amit kigondoltunk!? Természetesen nem azt javaslom, hogy ne ajándékozzunk semmit, de lehet kicsit másképpen, tudatosabban, előre tervezetten is ajándékozni.


Ha gyermekünknek, unokánknak szeretnék ajándékot adni, akkor megtehetjük ezt úgyis, hogy azt az összeget, amit az ajándékokra szánnánk, akár egyedül, akár a család tagjaival összefogva elhelyezhetjük a gyermek nevére szóló Start-értékpapírszámlán, az életkezdési támogatáshoz (elterjedtebb nevén babakötvény) befizethetjük. A Start-számla aktuális kamata 5,4%. Erre az állam évente a befizetett összeg 10%-ának, de évente legfeljebb 6000 forintnak megfelelő további támogatást fizet. Ha maximálisan ki akarjuk használni a támogatási összeget, akkor évi 60.000 Ft-ot kell befizetünk a számlára.


Babakötvényt bármely természetes személy vásárolhat a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlával rendelkező gyermek javára. Részletes tájékoztatást itt kaphatunk.

 

Gondoljuk végig, hogy mekkora összeget szánnánk ajándékra, és az öngondoskodást előtérbe helyezve döntsünk! Azért, hogy a karácsonyfa alatt is legyen ajándék, a befizetési igazolást egy könyv vagy valami csekély ajándék mellé téve csomagoljuk be és úgy helyezzük majd el a fa alatt. Igaz, ezzel nem lehet azonnal játszani, de számítások szerint minden évben 3 % inflációt feltételezve, 18 éven keresztül havi ötezer forint befizetésével, kb. 2,3 millió forint takarítható meg, ami fedezhet jó pár évnyi tandíjat, vagy az önrészt egy kislakás vásárlásakor.

 

Molnárné Szücs Valéria
Pénzügyi Kultúra Nagykövet