A zsebpénz jó tanító eszköz

2018-07-02 14:57:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Idén újra megszervezte pénzügyi táborát az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület. A középiskolásoknak az Állami Számvevőszék Pénzügyi Tudatosság Projekt vezetője, Kovács Diána tartott előadást az életükben megjelenő pénz szerepéről, valamint bemutatta az ÁSZ munkáját is.

2018-ban már nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Balatonbogláron az a pénzügyi tábor, amelyen az Econventio Teszt nevű pénzügyi vetélkedő 5 legjobban teljesítő középiskola diákjai tölthetnek el egy hetet. A tematikus hét közpénzügyekről szóló napján Kovács Diána, az Állami Számvevőszék Pénzügyi Tudatosság Projekt vezetője ismertette meg a fiatalokkal a hétköznapjaikat érintő és ott megjelenő közpénzzel kapcsolatos helyzeteket. Olyan alapvető dolgokra hívta fel a figyelmet, mint például az iskolába járás kapcsán a tömegközlekedésre, az utakra, a közoktatásra, az egészségügyi ellátása, hiszen ezek mind közpénzből épültek, működnek.

 


„Önök kapnak zsebpénzt? Hogyan gazdálkodnak vele? Készítenek költségvetést, tesznek félre vagy elköltik az egészet?” – tette fel a kérdéseket a projektvezető, aki ezzel arra irányította a figyelmet, hogy a zsebpénz jó eszköz arra, hogy a fiatalok megtanulják az önálló gazdálkodást, amit a későbbi életük során is használni tudnak majd.

 


Praktikus tanácsok is elhangzottak az iskola utáni évekre vonatkozóan is. A munkával kapcsolatban kiemelte a kihívás és növekedési lehetőségek keresését, valamint a folyamatos tanulás és képzés jelentőségét, hiszen az emberek többsége úgy gondolja, hogy amit az iskolában egyszer megtanult, az elég lesz élete végéig.

 

A projektvezető a hitelfelvétellel kapcsolatban körültekintést javasolt, valamint azt, hogy érdemes hitelfelvétel előtt 6 hónapig félretenni a törlesztő részletre szánt összeget és amennyiben a megmaradt pénzből is tudják fedezni az alapvető kiadásokat, körbe lehet nézni a hitelek piacán.

 

 

Kovács Diána az Állami Számvevőszék és a tanár szerepe között vont párhuzamot. „A Számvevőszék szerepe hasonló a tanáréhoz– ellenőriz, mégpedig azt ellenőrzi, hogy azt a pénzt, amit az oktatásra, egészségügyre, közlekedésre, hulladékszállításra, múzeumok fenntartására, vagy a villamos energia felhasználására fordítottak, azt hogyan használták fel. Szabályosan, a célnak megfelelően vagy sem.” – emelte ki az előadó. Az ÁSZ nemcsak abban hasonlít a tanárhoz, hogy leellenőrzi a közpénzek felhasználását, hanem abban is, hogy tanácsot ad, ha ezzel hozzájárulhat a közjóhoz – hangzott el. Ezt követően a projektvezető a pénzügyi tudatosság fontosságára szlogen-és logófelismerő játékokkal hívta fel a figyelmet.

 

 

A PM Pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkárságának a titkárságvezetője, Dr. Tebeli Izabella Az okosan a pénzzel c. Stratégia kapcsán a diákokkal a hitelek jellemzőit beszélte át, kiemelve a körültekintő hitelfelvétel fontosságát.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt