A Völgység központjában ellenőriz az ÁSZ

2018-10-27 15:40:00   |   Feltöltötte: Siposné Dóczi Klára

Megkezdődött a BONYCOM Bonyhádi Közüzemi Nonprofit Kft., és a Városinfo 18 Kft. „végelszámolás alatt” gazdasági társaságok valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzatok ellenőrzése. A Nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése című ellenőrzési program végrehajtásának keretében a számvevők megkezdték felkészülésüket az ellenőrzések lefolytatására.

Az Alaptörvény kimondja, hogy az önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon. Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése kiemelten fontos a nemzeti vagyon megőrzése érdekében. A Nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése című program magába foglalja a vagyongazdálkodásnak, ezen belül a vagyon nyilvántartásának valamint a leltáraknak az ellenőrzését továbbá a gazdasági társaságok feletti tulajdonosi joggyakorlás teljesítésének az ellenőrzését is.


A BONYCOM Bonyhádi Közüzemi Nonprofit Kft. Bonyhád Város Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság, melynek meghatározó feladatai a település üzemeltetéséhez kapcsolódnak. Tulajdonosként üzemelteti a Bonyhádi Termálfürdőt is. Tevékenysége közel 50 éves múltra tekint vissza.


A Városinfo 18 Kft.-t 2015-ben alapította Budapest Főváros XVIII. Kerület Pestszentlőrinc- Pestszentimre Önkormányzata film-, videó-, televízió műsor gyártása céljából. A tulajdonos két veszteséges év után 2018-ban a Társaság megszüntetéséről döntött.


Az ellenőrzés felkészülési szakaszában a számvevők megismerik az Ellenőrzési programot és az ellenőrzött szervezeteket. Áttekintik az adott időszakban hatályos, az ellenőrzöttekre vonatkozó jogszabályokat, és az általuk benyújtott dokumentumokat. A számvevők a tudásukról vizsga keretében adnak számot.

 

Siposné Dóczi Klára
ellenőrzésvezető