Elkészült a városi önkormányzatok jelentéstervezete

2018-09-13 18:03   |   Feltöltötte: Heidinger Tibor
Utoljára frissítve: 2018-09-14 08:27

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzési tervének megfelelően halad a városi Önkormányzatok pénzügyi monitoring alapján végzett ellenőrzése. Fenntartható-e a városi Önkormányzatok gazdálkodása? Az ellenőrzés erre a kulcskérdésre adja meg a választ.

A városi Önkormányzatok fontos szerepet töltenek be a települések működtetésében és fejlesztésében, a lakossági közszolgáltatások biztosításában, a helyi ügyek intézésében. Hazánkban a városok száma meghaladja a háromszázat. Az ÁSZ jelenleg a kis és közepes méretű városok gazdálkodásának ellenőrzését végzi, ahol összesen 3.3 millió lakos él.

 

Az ÁSZ stratégiájában célul tűzte ki, hogy az önkormányzatok ellenőrzése során azok pénzügyi-gazdasági helyzetét értékeli, kockázatait feltárja. Az önkormányzatok gazdálkodása akkor fenntartható, ha költségvetésük pénzügyi egyensúlya biztosított, az eladósodás kockázata nem áll fenn, és a vagyonérték megőrzése is megfelelő.


Az ÁSZ monitoring rendszere az önkormányzatok éves költségvetési beszámolójának, időközi költségvetési jelentéseinek és mérlegjelentéseinek a központi információs rendszerben szereplő adatainak értékelése alapján jelzi, hogy melyek azok a területek, ahol olyan kedvezőtlen gazdasági folyamatok, vagy gazdasági események következtek be, amelyek azonnali vagy középtávra szóló intézkedések megtételét teszik indokolttá.


A számvevőszéki jelentéstervezet minőségbiztosítási fázisokon megy keresztül, melynek keretében megtörténik az adatok és a megállapítások megalapozottságának ellenőrzése. A jelentés megbízhatóságát többszintű minőségbiztosítási rendszer garantálja.

 

Heidinger Tibor

ellenőrzésvezető