A pénz-tudatosság 15 pontja

2019-01-08 09:04   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Népszerűek a vásárlói tudatosság növelése érdekében megalkotott alapvető, fő szabályok pontokba rendezve, hasonlóan az egészségtudatossághoz és a környezettudatossághoz. Az előzőek sorához csatlakozva, a pénz-tudatossághoz is álljanak előttünk útmutatóként alapvető szempontok: egy csokorba gyűjtöttük a pénz-tudatosság 15 pontját.

Mottó: a pénzt okosan költsd el! Légy pénzügyileg tudatos vásárló, mérlegeld, hogy mikor mire van szükséged, anyagilag megengedheted-e magadnak! Ne vásárolj feleslegesen!

 

1. Készíts költségvetést!

Pénzt költeni könnyű, de pénzt okosan költeni már nehéz. Az okos pénzköltéshez havonta, illetve évente készíts kimutatást a bevételeidről és összesítsd a várható kiadásaidat. Tudd mennyi a bejövő és kimenő pénzed és vonj egyenleget, legyen költségvetésed!

 

2. Vezess háztartási naplót!

A napi, vagy havi kiadásaidról vezess folyamatos kimutatást. Megismered és tudod majd, mire mennyit költesz. Ez segít a jövőbeli tervezésben és kiszámíthatóságot ad napjaidnak.

 

3. Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

Fontos szempont, hogy soha ne költs többet, mint amennyid van. Hitelfelvétel esetén is vedd figyelembe, hogy a törlesztő részletekkel, fix, havi kiadásokkal együttvéve is a kiadásaid ne lépjék túl a havi anyagi kereteidet. Hitelt ne pótolj hitellel, mert az adósságspirálhoz vezethet.

 

4. Legyen három havi tartalékod!

Takarékoskodj. Takaríts meg a bevételeidből úgy, hogy legalább három havi fizetésed álljon rendelkezésedre, hogy ha bármilyen váratlan kiadás, betegség, háztartási gép elromlása vagy váratlan beruházás miatt nagyobb összegű kiadásod lenne, akkor legyen azt miből fedezni, de úgy, hogy a mindennapi, anyagi biztonságod ne kerüljön veszélybe.

 

5. Tervezz! Vásárláskor te döntesz.

A vásárlás egy pénzügyi döntés eredménye. Legyél ebben is tudatos. A pénzügyi döntésedet előzze meg a tervezés.

 

6. Mérlegelj! Gondolod végig, hogy mire mennyit akarsz költeni.

Mérlegeld, hogy mikor mire van épp szükséged. Amit vásárolni szeretnél, arról tájékozódj vásárlás előtt. Nem minden esetben a legdrágább a legjobb. Azt is gondold végig, hogy mennyire van szükséged az adott termékből. Érdemesebb-e nagyobb kiszerelésűt venni vagy többet, vagy inkább többször kevesebbet. Lehet, hogy olyan felesleges dolgokat is megveszel, amik kidobásra kerülnek, vagy nem használod fel.

 

7. Hagyd ki a nagy bevásárlóközpontokat!

Támogasd a kicsi boltokat. Vásárolj a kisebb boltokban, piacokon. Indulás előtt írj vásárlási listát és tudatosan azokat vásárold. A bevásárló-centerekbe, bevásárlóközpontokba járj kevesebbet, mivel ott sokszor vásárolhatunk a szükséges dolgokon túl feleslegeset is, ami a pénztárcánkat is jobban „igénybe veszi". Többet fogunk ott költeni. A nagyobb boltok reklám-eszközökkel próbálnak minket csábítani a vásárlásra.

 

8. Hitel felvétel előtt mérlegelj!

Ha mindenképp szükséges a hitel felvétele, akkor érdeklődj több banknál és tanácsadónál, hogy számodra milyen hitelfeltétel a legkedvezőbb, akár a kamatok, akár a havi törlesztő összeg terén. Vedd figyelembe, hogy a hitel törlesztő, fix kiadásoddal növekedni fog a rendszeres havi kiadásod. Ez soha ne legyen több a bevételednél.

 

9. Biztos most van itt az ideje a vásárlásnak?

Gondold végig, hogy mikor jön el az ideje a vásárlásnak. Lehet, ha még tartalékolsz, spórolsz, akkor magadat nagyobb biztonságban tudhatod. Nézd meg az anyagi lehetőségeidet és a korlátaidat. A korlátok felismerése csökkenti a pénzügyi kockázataidat. Akkor pedig semmiképp ne vásárolj, ha a költségvetésed ezt nem engedi meg.

 

10. Tűzz ki célt!

A tervezés egyben kiszámíthatóságot is jelent. Határozz meg célokat, hogy mit szeretnél vásárolni, mire gyűjtesz, az mennyibe kerül, mikorra szeretnéd azt megvenni és ennek megfelelően tegyél félre havonta meghatározott összeget.

 

11. Bankkártyával

Használj bankkártyát a vásárlásaidhoz. Könnyebb, gyorsabb és pénzkímélő eszköz.

 

12. Pénzlekötés ésszerűen

Tanácsadóktól vagy banktól kérj tanácsot, hogy milyen pénzlekötési lehetőségek vannak. A pénzlekötéssel gyarapíthatod a pénzed.

 

13. Ne dőlj be a reklámoknak és árubemutatóknak!

Ne fogadd el a médiában és a reklámokban hallottakat előre, amelyek vásárlásra csábítanak. Az ő céljuk az értékesítés, a Te célod, hogy megéljél a rendelkezésedre álló jövedelmi forrásokból. Az árubemutatók szolgáltatásai és termékei túlárazottak is lehetnek, minőségük nem ismeretes, ezért tájékozódj a látott és hallott termékről vagy szolgáltatásról.

 

14. Körültekintően vásárolj a neten

Csak megbízható helyről vásárolj a neten és ne add ki a személyes adataidat és bankkártya adataidat. Élj a jogorvoslati és pénz visszafizetési lehetőséggel. Ismerd meg a net vásárló jogait, és ha szükséges, akkor élj azokkal.

 

15. Takarékoskodj!

Tudd a jövődet biztonságban. Erre jó lehetőség pl. az egészségbiztosítási pénztári tagság vagy a nyugdíj elő-takarékosság.

 

Kovács-Fridrik Lilla

Pénzügyi Kultúra Nagykövet