A Pécsi Pénzügyi Napokon az ÁSZ jó kormányzást támogató modellje

2018-04-16 15:33   |   Feltöltötte: Dr. Vargha Bálint Tamás

Németh Erzsébet felügyeleti vezető okleveles adótanácsadók és egyetemi kutatók számára mutatta be az ÁSZ által a jó kormányzás rendszerszerű támogatására kidolgozott modellt és a 11 kötetből álló tanulmánysorozatot, amely a számvevőszékek ilyen irányú tevékenységének nemzetközileg is egyedülálló áttekintését nyújtja.

Hagyományosan tavasszal rendezik meg a magyar fiskális kutatások megismerésének egyik színterét, a Pécsi Pénzügyi Napokat. 2018-ban a XII. Pécsi Pénzügyi Napok április 12-13-án, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete közös szervezésében, a szakmai szervezetek a Magyar Közgazdasági Társaság, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, a PENTA UNIÓ Zrt. és Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével jött létre.


A pénzügyi napokon neves szakértők a magyar adó- és bankrendszer szempontjából is megvizsgálják a monetáris és a fiskális rendszer aktuális kérdéseit. Ez évben az első nap plenáris ülésén a pénzügyi-számviteli szakma új játékszabályainak elemzése mellett a résztvevők megismerkedhettek a NAV továbbfejlesztésének lehetséges irányaival.


A második nap szekcióülésen az új okleveles adószakértők kutatásai mellett, idén először, az országban működő doktori iskolák legújabb kutatási eredményeinek bemutatására is lehetőség nyílt. Az Állami Számvevőszék ezen szekcióülés keretében kapott lehetőséget, hogy az elmúlt években általa készített legátfogóbb, tudományos színvonalú termékéről a „Jó Kormányzás Építőkövei” tanulmánysorozatáról tartson előadást.

 

 

Dr. Németh Erzsébet felügyeleti vezető előadása úgy mutatta be a legfőbb ellenőrző intézmények jó kormányzást támogató szerepét kikristályosító modellt, hogy azt beágyazta az ÁSZ közelmúltbeli ellenőrzési és elemzési tevékenységébe. A résztvevők így többek között megismerték az ÁSZ Integritás Felmérésének legújabb eredményeit, az államenedzsment megújítására tett ÁSZ javaslatok hasznosulását, valamint az ÁSZ tudományos közélettel kapcsolatot tartó tevékenységeit, például a Pénzügyi Szemle folyóiratot, a Köz-Gazdaság című lappal közösen létrehozott különszámot, és a közpénzügyi gazdálkodás és menedzsment fejlesztése érdekében kollaborációban létrehozott tankönyvet.

 

Németh Erzsébet

felügyeleti vezető

 

Vargha Bálint

számvevő tanácsos