A MÖOSZ elnökét fogadta Warvasovszky Tihamér

2018-05-18 08:00:00   |   Feltöltötte: Dr. Czinder Enikő

Az önkormányzati találkozók sorozatában Fehérvári Tamást, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) elnökét fogadta Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke. A megbeszélésen szó esett az ÁSZ önkormányzati társaságokat is érintő integritás-felméréséről, melynek eredményei alapján a Számvevőszék nemrég összevont elemzést készített. Warvasovszky Tihamér a találkozó során összefoglalta az ÁSZ önkormányzati ellenőrzéseinek irányait, valamint szólt az ÁSZ önteszt rendszeréről is.

Az Állami Számvevőszék 2010-ben együttműködési megállapodást kötött az önkormányzati szövetségekkel, melynek jegyében az ÁSZ vezetői évente szakmai egyeztetésre invitálják az önkormányzati érdekképviseletek vezetőit. A találkozósorozat legutóbbi állomásaként Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke fogadta hivatalában Fehérvári Tamást, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökét.

 


Warvasovszky Tihamér emlékeztetett: az ÁSZ törvényben meghatározott feladata az önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzése, és stratégiai célja az önkormányzatok pénzügyi-gazdasági helyzetének értékelése, a kockázatok feltárása. Az ÁSZ az elmúlt években több száz ellenőrzést folytatott le önkormányzatoknál, amivel többek között hozzájárult a 2010-re kritikus mértéket öltő önkormányzati eladósodás kiváltó okainak részletes feltérképezéséhez, valamint az egész alrendszer működését veszélyeztető kockázatok tényszerű feltárásához. Az alelnök hozzátette: az ÁSZ egy 2011-től hatályos törvénymódosításnak köszönhetően kezdte meg a helyhatóságok többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok értékelését is, melynek tapasztalatai rámutattak: az önkormányzatok eladósodása jelentős mértékben visszaszorítható a társaságok működésének átláthatóságának megteremtésével.


Az ÁSZ alelnöke a témával kapcsolatban felidézte: a Számvevőszék nemrég összevont felmérést készített az állami és önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságok korrupciós kockázatairól és integritási helyzetéről. Az ÁSZ kérdőíves kutatása, amelyben 752 gazdasági társaság vett részt, számos kockázati tényezőre hívja fel a figyelmet, többek között rávilágít: a jogszabályban nem kötelezően előírt, de az integritási szempontból fontos úgynevezett lágy kontrollokat viszonylag kevés társaság alkalmazza. A kisméretű, gyenge kontrollal rendelkező társaságok magas száma pedig komoly integritási kockázatot jelent.

 


Warvasovszky Tihamér a találkozó keretében kitért a Számvevőszék önteszt rendszerére is, mely 2014-es indulása óta számos területen járult hozzá az ellenőrzési tapasztalatok gyakorlati hasznosításához és a közpénzekből gazdálkodó szervezetek szabályszerű működéséhez. A különféle önteszteket eddig összesen több mint 6000 alkalommal töltötték le az ÁSZ honlapjáról, ennek mintegy fele a települési és nemzetiségi önkormányzati öntesztekhez kötődött.


A megbeszélésen Fehérvári Tamás, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke kifejezetten hasznosnak értékelte az ÁSZ önkormányzatoknak szánt önteszt-rendszerét, és elismerően beszélt a helyhatóságok gazdasági társaságainak integritásának értékelésére, illetve gazdálkodásuk ellenőrzésére irányuló számvevőszéki erőfeszítésekről.


Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály