A fiatalok gondolnak a nyugdíjas éveikre

2018-10-29 08:31:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Egyre tudatosabbak a magyarok az öngondoskodás, főleg a nyugdíjcélú megtakarítások terén – derült ki egy országos biztosító által készített felmérésből. A 24-55 év közti magyar lakosság 47 százalékának szerepel pénzügyi tervei között valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás.

Az egyik országos biztosító reprezentatív kutatást végzett, melynek célja a nyugdíjcélú megtakarítások iránti attitűdök feltérképezése volt.


A felmérés eredményeiből kiderült, hogy a megkérdezettek 58 százaléka havi szinten takarékoskodik, egyharmaduk 20 000 forint vagy afölött értékben, 25 százalék pedig legfeljebb 20 000 forintot tesz félre. Jellemzően az 51-55 éves korosztály, a fővárosiak, illetve a 250 000 forint feletti jövedelemmel rendelkező háztartások alkotják a megtakarítók körét.


Az érintettek 9 százaléka rendszeresen, további 31 százaléka pedig alkalmanként támogatja anyagilag nyugdíjas szüleit - derül ki a felmérésből. A fenti csoport tehát hozzátartozóin keresztül közvetetten már foglalkozik a nyugdíj kérdésével, azonban még ennél is többen, az összes válaszadónak mintegy fele, 47 százaléka jelezte, hogy van önálló nyugdíjcélú megtakarítási terve. A lakosság körében a nyugdíj mellett a legelterjedtebb megtakarítási cél a vésztartalék képzés, illetve a lakásfelújítás. Összességében elmondható, hogy az öngondoskodás egyre erőteljesebben jelenik meg a magyar lakosság életében.


Fontos, hogy idős korunkra ne csak az állam finanszírozására bízzuk magunkat, hanem időben kezdjük el takarékoskodni. Jövőbeni anyagi helyzetünk megalapozásához számos döntést kell hoznunk. Először fel kell mérni kiadásainkat, bevételeinket, mi az, amit megengedhetünk magunknak, és mi az, amire nemet kell mondanunk. A pénzügyi tervezés során világos képet kaphatunk anyagi helyzetünkről és arról, hogy milyen életszínvonalhoz, mekkora havi összeget kell félretenni. Ha tudatosan gazdálkodunk pénzünkkel, a tartalék képzésével biztonságot teremthetünk, felkészülhetünk nyugdíjas éveinkre.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt