A digitális kor adózási kihívásai

2018-10-03 13:58:00   |   Feltöltötte: Dr. Szabó Béla

Az Európai Számvevőszék luxembourgi központjában tartott konferencia központi témája az e-kereskedelemmel kapcsolatos adózási kihívások voltak.

 

„E-kereskedelem: a digitális kor adózási kihívásai” címmel rendezett konferenciát az Európai Számvevőszék, melyre meghívást kapott az Állami Számvevőszék is. A konferenciát Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék magyar tagja, az Európai Parlament korábbi alelnöke vezette.

 

A e-kereskedelem rohamos terjedése, a globális, határokon átnyúló kereskedelem az adózás területén rendre új kihívás elé állítja a világ, köztük az Európai Unió országait. A konferencián elhangzott három előadás a kérdés különböző aspektusait vizsgálta.


Dr. Marie Lamensch az Európai Tanulmányok Intézetének és a brüsszeli Vrije Universiteit jogi karának nemzetközi és európai adójog kutató professzora. Előadásában bemutatta az elektronikus kereskedelemben jelenleg alkalmazott adózási modell kockázatait, valamint alternatív adózási modelleket ismertetett a modern technológia alkalmazásával.


Dr. Mike Cheetham 2002 óta dolgozik az ÁFA-csalások elleni küzdelem szakértőjeként. Előadásában bemutatta, hogy hol történnek csalások a „hagyományos” piacokon és az e-kereskedelem területén. Ismertetett az elmúlt években jellemző néhány adóelkerülési módot és a hatóságot erre adott válaszait.


Dr. Santiago Ibáñez Marsilla adójogot oktat a Valenciai Egyetemen. Előadásában bemutatta, hogy az adófizetők hogyan tudják könnyedén kiválasztani a számukra kedvezőbb „adóügyi hatóságot”. Ez azt eredményezheti, hogy az egyes hatóságok egymással „versenyeznek”, ennek érdekében ad hoc adószabályokat alkotnak, ami jogellenes támogatást eredményezhet. Véleménye szerint az e-kereskedelemben a hatóságoknak kevés eszköz áll rendelkezésére az adószabályok teljes körű betartatására.

 

Salamin Viktor
ellenőrzésvezető