A csalás és a korrupció hatékony kezelése globális kihívás

2018-07-11 08:39   |   Feltöltötte: Hoppál Krisztina Rita
Utoljára frissítve: 2018-07-11 09:28

A Nemzetközi Szakértői Csoport (IEG), az ENSZ Kábítószer és Bűnügyi Hivatal (UNODC) tanácsadó testülete korrupció ellenes ügyekben, legutóbbi ülését 2018. június 28-29-én Bécsben tartotta. Az IEG megvitatta az UNODC csalási és korrupciós kockázatok kezeléséről szóló útmutatójának tervezetét. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) képviselőjét először hívták meg az IEG találkozóra. Az IEG tagjai több megjegyzést fűztek a tervezethez annak érdekében, hogy az gyakorlatiasabb és hasznosabb legyen a korlátozott erőforrásokkal rendelkező állami szervezetek számára a saját korrupciós kockázatelemzésük elkészítéséhez.

 

A találkozó célja az volt, hogy a legfőbb ellenőrző intézmények és a korrupcióellenes szervezetek és hatóságok korrupcióellenes kockázatértékelést végző szakértői elmondják véleményüket az UNODC korrupciós kockázatkezelési útmutatójának tervezetéről. Az értekezlet foglalkozott a kiadvány jövőbeli hasznosításával és a hasznosulás nyomon követésének lehetőségeivel is. Pulay Gyulát, az ÁSZ felügyeleti vezetőjét azért hívták meg az értekezletre, hogy össze meg az ÁSZ nemzetközileg ismert integritási projektjén keresztül szerzett tapasztalatait az útmutató készítőivel.

 


Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a korrupció elleni küzdelem kockázatalapú megközelítése iránt. Az érdeklődés mögött rejlő koncepció abból a meggyőződésből táplálkozik, hogy a korrupció hatékony megelőzése és a korrupció elleni küzdelem érdekében a szervezetek vezetőinek tudniuk kell, hogyan és hol történik korrupció. Ez a tudás lehetővé teszi a gyakorlatban eredményes intézkedéseket tegyenek a korrupció megelőzése érdekében. Az UNODC megközelítése – amely nagyon hasonlít az ÁSZ megközelítéséhez – az, hogy mivel a korrupció elsősorban az egyes szervezetek szintjén jelentkezik, a szervezetek vezetőinek a felelőssége a korrupciós kockázatok azonosítása és megfelelő kezelése, megelőzése.


Az UNODC számos országban teszteltelte a kockázatelemzési módszertant, és most arra törekszik, hogy egy olyan útmutatót készítsen, amelyet az Egyesült Nemzetek korrupcióellenes egyezményének (UNCAC) részes államainak közintézményei eredményesen tudnak alkalmazni saját szervezeti szintű csalási és a korrupciós kockázataik értékelésre, és ennek alapján a szükséges intézkedések megtételére. Az UNODC kiadvány elsősorban azoknak a közszervezeteknek az igényét próbálja kielégíteni, amelyek korlátozott erőforrással rendelkeznek egy nagyon részletes korrupciós kockázatértékelés végrehajtására.


dr. Pulay Gyula

felügyeleti vezető