44 ÁSZ-jelentés szeptemberben

2018-10-05 12:54:00   |   Feltöltötte: Lengyel Viktor

Az Állami Számvevőszék szeptemberben összesen 44 jelentést hozott nyilvánosságra. Az ÁSZ sajtótájékoztató keretében számolt be a hallgatói önkormányzatokat érintő ellenőrzés lezárásáról. A hónap folyamán befejeződött újabb öt kórház, három központi költségvetési intézmény, három könyvtár, egy települési önkormányzat és öt nemzetiségi önkormányzat által fenntartott intézmény értékelése. Lezárult továbbá 14 állami és hét önkormányzati tulajdonú társaság ellenőrzése, illetve öt utóellenőrzés, melyek települési és nemzetiségi önkormányzatokat, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát érintették.

Törvénytelen hallgatói önkormányzatok


Vagyonmegóvási intézkedést kezdeményezett az Állami Számvevőszék nyolc egyetemnél, mindaddig, amíg nem igazolják a hallgatói önkormányzat törvényes működését – ezt jelentette be az ÁSZ azon a szeptemberi sajtótájékoztatón, amelyet 27, állami fenntartású felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzatának ellenőrzése után tartott meg. Az ÁSZ megállapította, hogy a 27 állami fenntartású felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzatai a 2013-2016. közötti években nem szabályszerűen alakultak meg, ezért a felsőoktatási törvényben biztosított jogosítványaik gyakorlásának feltételei nem álltak fenn. A szabálytalanságok megszüntetésére az ÁSZ levélben szólította fel mind a 27 intézményt, de csak 19 egyetem tájékoztatta a Számvevőszéket az intézkedésekről. Nyolc intézmény nem adott tájékoztatást, ezen intézményeknél a rendeltetésellenes közpénzfelhasználás továbbra is fennáll, így ezekben az esetekben az ÁSZ vagyonmegóvó intézkedést kezdeményezett.

 

Törvénytelen hallgatói önkormányzatok

 

Folytatódott a kórházak ellenőrzése


Az Állami Számvevőszék szeptemberben is folytatta a kórházak és egészségügyi intézmények ellenőrzését, melynek keretében ezúttal összesen hat kórház értékelése fejeződött be. A korábban tapasztaltakhoz hasonlóan, az ebben a hónapban lezárt hat intézmény ellenőrzése is súlyos szabálytalanságokat állapított meg. A szekszárdi, a soproni, a hatvani, a mosonmagyaróvári és a berettyóújfalui kórház számvevőszéki ellenőrzéséről szóló cikkünkhöz kattintson ide. A Kazincbarcikai Kórház értékeléséről itt olvashat bővebben.

 

A központi alrendszer intézményeit értékeli az ÁSZ

 

Az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi a közpénzek felhasználásában meghatározó központi alrendszer részét képező intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodását, ideértve a közpénzből megvalósuló, kiemelt jelentőségű beruházások döntés-előkészítésétől a kivitelezés megkezdéséig kifejtett tevékenységüket. A kórházak mellett ebbe a körbe tartozik a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Sportközpontok és a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzése is. Az operaház értékeléséről ide kattintva tájékozódhat, míg a Nemzeti Sportközpontok és a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont ellenőrzéséről itt talál részletes tájékoztatást.

 

Lezárult a Magyar Állami Operaház ellenőrzése

 

Lezárult három könyvtár ellenőrzése


Könyvtárak gazdálkodását és vagyongazdálkodását ellenőrzi az Állami Számvevőszék, melynek keretében elsőként a Reichel József Művelődési Ház és Könyvtár, a Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház, illetve az Országos Idegennyelvű Könyvtár értékelése zárult le. A témáról itt olvashat bővebben.


Folytatódnak az önkormányzatokat érintő ellenőrzések


Az Állami Számvevőszék Gyál Város Önkormányzata pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése során megállapította, hogy a 2014-2016. években a közpénzekkel való szabályszerű és átlátható gazdálkodás nem volt biztosított. A pénzügyi egyensúly fennállt. A költségvetési beszámolók mérlegei leltárral nem voltak alátámasztottak. A vagyonváltozást eredményező döntések szabályszerűek voltak, azonban a beruházási, felújítási és befektetési döntések végrehajtása nem volt szabályszerű. A kizárólagos tulajdonú gazdasági társaságok feletti tulajdonosi joggyakorlás megfelelő volt. Az integritás tekintetében a kiépített kontrollok és a korrupciós kockázatok szintje nem volt egyensúlyban. A részletekért kattintson ide.

 

Lezárult Gyál önkormányzatának ellenőrzése

 

Nemzetiségi önkormányzatok intézményeit értékeli az ÁSZ


Az ÁSZ 2013-ban kezdte meg a helyi/települési, majd 2015-ben az országos nemzetiségi önkormányzatok ellenőrzését. A nemzetiségi intézmények gazdálkodását az Állami Számvevőszék korábban még nem értékelte, így ellenőrzésük kiemelt jelentőséggel bír. Az ellenőrzések során az Állami Számvevőszék megállapítja, hogy ezen szervezetek a közpénzeket átlátható módon, szabályszerűen használják-e fel. A témacsoport keretében ezúttal a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, illetve a budapesti Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola és a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ, illetve a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium és az Országos Roma Foglalkoztatási Központ ellenőrzése zárult le.

 

Befejeződött 14 állami és hét önkormányzati társaság ellenőrzése


Az állami tulajdonú gazdasági társaságok értékelése keretében az ÁSZ szeptemberben lezárta összesen 14 társaság ellenőrzését. A jelentésekről szóló összefoglalók a társaságok neveire kattintva olvasható. BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft., Regionális Fejlesztési Holding Zrt., Forum Hungaricum Nonprofit Kft, Tiszavíz Vízerőmű Energetikai Kft., Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft., Baranya Ifjúságáért Közhasznú Nonprofit Kft., Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., Digitális Jólét Nonprofit Kft., Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt., IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft., Statek Statisztikai Elemző Központ, Nemzeti Táncszínház.

 

Befejeződött 14 állami és hét önkormányzati társaság ellenőrzése

 

 

Befejeződött továbbá összesen hét önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság értékelése, melyekről a cégek neveire kattintva kaphat tájékoztatást. Laki-gazda Nonprofit Hulladékgazdálkodási Kft., Dombóvári Város- és Lakásgazdálkodási Nonprofit Kft., Gyulahús Kft., Progádor Településüzemeltető és Szolgáltató NKft., MartonSport NKft., a Tőserdő Turisztikai NKft., „KÖLCSEY” Televízió Műsorszolgáltató NKft.


Utóellenőrzésekkel a fokozottabb hasznosulásért


Az Állami Számvevőszék szeptemberben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Ukrán Országos Önkormányzat, a nógrádkövesdi, a bugaci és a szentesi önkormányzat utóellenőrzéseit fejezte be. A rendszeres utóellenőrzések visszacsatolást adnak mind a döntéshozók, mind az ellenőrzött szervezetek számára, ezáltal hozzájárulnak a szükséges intézkedések tényleges végrehajtáshoz és a közpénzügyek rendezettségének javulásához. A részletes megállapítások az intézmények és önkormányzatok neveire kattintva olvashatók.

 

Lengyel Viktor

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály