33 jelentés augusztusban

2018-09-07 11:39   |   Feltöltötte:
Utoljára frissítve: 2018-09-26 10:48

Augusztusban az Állami Számvevőszék újabb 33 jelentést hozott nyilvánosságra. Az utolsó nyári hónapban lezárult az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás, valamint 13 állami és 11 önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzése. A pártalapítványok ellenőrzését folytatva az ÁSZ befejezte a Táncsics Mihály Alapítvány és az Ökopolisz Alapítvány értékelését, az önkormányzati tulajdonú egészségügyi szakrendelők ellenőrzése keretében pedig újabb három jelentést hozott nyilvánosságra. Augusztusban lezárult Lakitelek önkormányzata pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése, egy nem állami humánszolgáltató értékelése és az Országos Roma Önkormányzat utóellenőrzése is.

Lezárult az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlás ellenőrzése


Augusztusban a Számvevőszék befejezte az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységek 2016. évre kiterjedő ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az ellenőrzésben érintett tulajdonosi joggyakorlók a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás Alaptörvényben is rögzített követelményével összhangban a rájuk bízott vagyonra vonatkozó számbavételi, adatszolgáltatási, vagyonmegóvási kötelezettségüket 2016-ban összességében szabályszerűen, átlátható és elszámoltatható módon teljesítették. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. A témáról itt olvashat bővebben.

 

 

33 jelentés júliusban

 


Fókuszban a pártalapítványok


Az Állami Számvevőszék törvényi előírás szerint kétévenként ellenőrzi azoknak az alapítványoknak a gazdálkodását, amelyek állami költségvetési támogatásban részesültek. A pártok és pártalapítványok támogatásának törvényi előírásairól itt olvashat egy részletes cikket. Az ÁSZ a témacsoport keretében 2018. június 28-án hozta nyilvánosságra az Új Köztársaság Alapítvány, 2018. július 30-án pedig a Jobbik Magyarországért Alapítvány, a Megújuló Magyarországért Alapítvány, a Liberális Magyarországért Alapítvány és a Váradi András Alapítvány ellenőrzéséről készült jelentéseket. Az ellenőrzéssorozat augusztusban a Táncsics Mihály Alapítvány és az Ökopolisz Alapítvány értékelésével folytatódott. Részletek a cikkben.

 

 

33 jelentés júliusban

 


Folytatódott a térségi szakrendelők értékelése


Az Állami Számvevőszék az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése keretében idén júniusban hozta nyilvánosságra hét egészségügyi szolgáltató társaság 2013 és 2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzéséről szóló jelentéseit. A Tabon, Pannonhalmán, Ercsiben, Sellyén, Mezőcsáton, Abán és Sarkadon található egészségügyi szolgáltatók ellenőrzéséről tartott sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke úgy fogalmazott: az ÁSZ aggasztó diagnózist állított fel, hiszen a szolgáltatók működése nem volt átlátható, gazdálkodásuk és vagyongazdálkodásuk pedig nem volt szabályszerű. Az ÁSZ júliusban további három, egy szentlőrinci, egy jánoshalmi és egy zalakarosi társaság értékelését zárta le, melynek során az első héthez hasonló megállapításokat tett. A témacsoport keretében augusztus folyamán újabb három – egy rétsági, egy cigándi és egy kisteleki – szakrendelő értékelését zárta le. Az ellenőrzésekről itt olvashat bővebben.

 


Állami és önkormányzati gazdasági társaságok ellenőrzése


A hónap folyamán befejeződött összesen 13 állami tulajdonú gazdasági társaság ellenőrzése, melyekről részletes tájékoztatást a társaságok neveire kattintva olvashat: Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft., a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft., Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft., Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., Hollóházi Porcelángyár Kft., OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Kft., Észak-Dunántúli Regionális Mosoda Kft., Államadósság Kezelő Központ Zrt., a KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt., Millenáris Széllkapu Beruházó, Fejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., Budavári Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Nonprofit Kft., Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft.

 

 

33 jelentés júliusban

 

Az ÁSZ lezárta összesen 11 önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság értékelését is. A csömöri és a budapesti társaság ellenőrzésének megállapításairól Hírünket ide kattintva olvashatja el. A további kilenc, többségében településüzemeltetéssel, önkormányzati vagyonkezeléssel, szociális közfeladatok ellátásával, valamint helyi könyvtár és múzeum üzemeltetésével foglalkozó társaság ellenőrzéséről itt tájékozódhat részletesen.


Újabb nem állami humánszolgáltató értékelése zárult le


Humánszolgáltatást nyújtó, államháztartáson kívüli szervezeteknél végez ellenőrzéseket az ÁSZ. A témacsoport keretében az ÁSZ befejezte az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány, mint intézményfenntartó 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az intézményfenntartó a köznevelési humánszolgáltatási közfeladat ellátásához kialakította a központi költségvetési támogatások átlátható és elszámoltatható igénybevételének és felhasználásának feltételeit. Az átvállalt köznevelési közfeladathoz biztosított központi költségvetési támogatásokat szabályszerűen fordította intézménye működtetésére. A köznevelési intézménye működtetéséhez felhasznált közpénzekre vonatkozó elszámolása átlátható volt. Cikkünk itt olvasható.


Helyi és nemzetiségi önkormányzatokat értékelt az ÁSZ


Az ÁSZ augusztusban lezárta Lakitelek Önkormányzata pénzügyi és vagyongazdálkodásának megfelelőségi ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a közpénzekkel való szabályszerű és átlátható gazdálkodás a 2014-2016. években nem volt biztosított. Hírünket ide kattintva éri el.

 

 

33 jelentés júliusban


A hónap folyamán az ÁSZ szintén befejezte az Országos Roma Önkormányzat utóellenőrzését, melynek során megállapította, hogy az intézkedési tervében foglalt feladatok jelentős részét a nemzetiségi önkormányzat nem hajtotta végre. A cikket itt éri el.

 

Lengyel Viktor

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály