25. évfordulóját ünnepelte a cseh számvevőszék

2018-10-04 14:45:00   |   Feltöltötte: Szappanos Júlia

Az Állami Számvevőszék alelnöke, az Európai Számvevőszék, a lengyel, a szlovák, a szlovén, az albán és török számvevőszéki vezetőkkel együtt részt vett a cseh számvevőszék 25. évfordulójának tiszteletére szervezett ünnepi rendezvényen. Az eseményen részt vett Milos Zeman, a Cseh Köztársaság elnöke.

A Cseh Köztársaság legfőbb közpénzügyi ellenőrző szerve, a cseh számvevőszék 1993-ban jött létre, 2018. október 1-jén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A megalakulást követő 25. évet érintő ünnepi eseményen a beszédeket a Cseh Köztársaság elnöke, a Költségvetési Ellenőrző Bizottság elnöke, az Európai Számvevőszék elnöke, a szlovák számvevőszék elnöke, a török számvevőszék elnöke, továbbá Miloslav Kala, a cseh számvevőszék elnöke tartották.


Az ünnepi beszédek legfontosabb üzenetei a számvevőszékek tevékenységének hasznosságát és értékét emelték ki, továbbá azt, hogy a számvevőszékeknek kiemelt szerepe van a közpénzzel és a közvagyonnal való gazdálkodás átláthatóságának és elszámoltathatóságának előmozdításában.


Az Európai Számvevőszékek Szervezetének (EUROSAI) és Kormányzótanácsának elnöki tisztségét jelenleg Seyit Ahmet BAŞ, a török számvevőszék elnöke látja el, a 2020-2023. közötti időszakban az elnöklést a cseh számvevőszék veszi át.


Az Állami Számvevőszéket Warvasovszky Tihamér alelnök és Szappanos Júlia osztályvezető képviselte a Prágában megrendezett eseményen.

 

Szappanos Júlia
osztályvezető