24 ÁSZ-jelentés novemberben

2018-12-01 12:04   |   Feltöltötte: Lengyel Viktor

24 új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék novemberben. Lezárult három állami és két önkormányzati gazdasági társaság, valamint három költségvetési intézmény értékelése. Az önkormányzatok pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzése keretében befejeződött Kazincbarcika és Dunavarsány értékelése. Novemberben lezárult továbbá négy nemzetiségi önkormányzat utóellenőrzése, valamint három nemzetiségi önkormányzat által fenntartott intézmény ellenőrzése. Az ÁSZ folytatta a köznevelési és szociális feladatokat ellátó nem állami intézményfenntartók ellenőrzését is, melynek keretében négy új jelentést hozott nyilvánosságra. A hónap folyamán lezárult továbbá két alapítvány és egy megyei könyvtár ellenőrzése.

Folytatódott az állami és önkormányzati társaságok ellenőrzése


Novemberben is folytatódott az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése. Az ÁSZ befejezte a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. 2013-2016. évekre kiterjedő értékelését. A társaság működésének szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodása megfelelt az előírásoknak. Beszámolási kötelezettségének szabályszerűen eleget tett. Közzétételi kötelezettségének teljesítése révén biztosította tevékenységének átláthatóságát. A részletes megállapításokat itt találhatja.

 

 

Lezárult a  Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. ellenőrzése


A Számvevőszék a hónap folyamán befejezte a Cordate Gazdaságfejlesztő és Ellátó Központ Zrt. valamint az NKE Szolgáltató Nonprofit Kft. 2013-tól 2016-ig kiterjedő ellenőrzését. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Cordate Zrt. feletti tulajdonosi jogait nem gyakorolta szabályszerűen, ellenben az NKE feletti tulajdonosi jogokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szabályszerűen alakította ki és gyakorolta. Az ellenőrzésekről ide kattintva olvashat bővebben.


Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzését folytatva, az ÁSZ lezárta a Paksi Közművelődési Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Gyulai Várfürdő Fürdő- és Gyógyszolgáltató Kft. 2013-2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését, melyekről a cégek neveire kattintva tájékozódhat.


Költségvetési intézményeket értékelt az ÁSZ


Az Állami Számvevőszék novemberben a költségvetési intézmények gazdálkodásának értékelése során befejezte az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) 2014-2016. évi pénzügyi és vagyongazdálkodása szabályszerűségének ellenőrzését, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatal és az Információs Hivatal értékelését. Előbbi ellenőrzésről itt, míg az utóbbiakról itt tájékozódhat részletesen.

 

 

Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság ellenőrzése


Lezárult Kazincbarcika és Dunavarsány ellenőrzése


Az Állami Számvevőszék stratégiájában célul tűzte ki, hogy az önkormányzatok ellenőrzése során értékeli azok pénzügyi-gazdasági helyzetét, a kockázatokat feltárja, és az ellenőrzések helyszíneit kockázatelemzés alapján választja ki. Novemberben az ÁSZ Kazincbarcika Város Önkormányzata és Dunavarsány Város Önkormányzata pénzügyi és vagyongazdálkodását értékelte. Az ellenőrzés megállapította, hogy 2014 és 2016 között a gazdálkodás szabályozottsága, valamint a pénzügyi és vagyongazdálkodás egyik önkormányzatnál sem volt szabályszerű. A témáról itt olvashat bővebben.

 

Zajlik a könyvtárak ellenőrzése


A könyvtárak felbecsülhetetlen nemzeti értékeket, az egyetemes kultúrához kapcsolódó dokumentumokat, gyűjteményeket őriznek. A helyi önkormányzati fenntartású közgyűjtemény a nemzeti vagyon körébe tartozik, ezért az ÁSZ ellenőrzése ezen a területen is kiemelten indokolt. Az ÁSZ novemberben befejezte a Veszprém megyei Eötvös Károly Megyei Könyvtár gazdálkodásának és vagyongazdálkodásának 2014-2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését, és számos hiányosságot állapított meg. Többek között a könyvtár belső kontrollrendszere nem teremtette meg az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználás feltételeit. Részleteket itt talál.

 

 

Lezárult az Eötvös Károly Megyei Könyvtár ellenőrzése

 


Újabb nem állami humánszolgáltatókat értékelt az ÁSZ


Az Állami Számvevőszék a köznevelési és szociális feladatokat ellátó nem állami intézményfenntartók ellenőrzése keretében lezárta a Kodolányi János Főiskola, az Útban Európához Alapítvány, az Eventus Üzleti Tudományok Szakképző Iskoláért Alapítvány és a Szinergia Gazdasági Oktatást Támogató Alapítvány 2014 és 2016 közötti ellenőrzéseit. A megállapításokról az intézményfenntartók neveire kattintva olvashat bővebben.