2300 cikk és hatvanezer látogató az ÁSZ Hírportálon

2019-01-03 15:02   |   Feltöltötte: Rácz Péter

Az előző évhez képest mintegy 20 százalékkal többen, közel 60 ezer egyedi felhasználó kereste fel az ÁSZ Hírportált 2018-ban, amelyen több mint 2300 cikket publikáltak az ÁSZ munkatársai. Az oldal legfontosabb mutatói tavaly is tovább növekedtek, valamint bővültek a multimédiás tartalmak. Elkészült a Hírportál okoseszközre optimalizált verziója. Az eredmények azt támasztják alá, hogy az Állami Számvevőszék 2018-ban is kiemelkedő mértékben biztosította az átláthatóságot a mindennapi munkájával, tevékenységével kapcsolatban. Ez azt is jelenti, hogy az ÁSZ a magyar közszféra egyik legátláthatóbban működő és legaktívabban kommunikáló szervezete.

A demokratikus államműködés alappillére az átláthatóság és elszámoltathatóság. Aki közpénzből gazdálkodik, annak tájékoztatnia kell az adófizetőket és az egyéb érintetteket, hogy a rá bízott közpénz miképpen hasznosul, milyen tevékenységet végez a közpénzfelhasználó, és miképpen hat ez az állampolgárok mindennapi életére. Hatványozottan igaz ez a megállapítás Magyarország legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző intézményére, az Állami Számvevőszékre. 


Az ÁSZ teljes átláthatóságát biztosítja a Hírportál


Az ÁSZ kommunikációs tevékenységének megújítása során a legfőbb cél volt, hogy saját híreink elsődleges forrásává váljunk, lehetőségünk legyen a gyors, friss, torzítatlan és hiteles információk közvetítésére. Azt kívántuk elérni, hogy rólunk beszélve ne legyenek megkerülhetők sem a tények, sem pedig a mi véleményünk és értelmezésünk. A viták ne abból induljanak ki, amit mások gondolnak rólunk, hanem abból, ahogy mi látjuk saját magunkat. Emellett felismerve az online kommunikációban rejlő lehetőségeket 2011-ben a hagyományos intézményi honlap mellett létrehoztunk egy új online felületet, az ÁSZ Hírportált. A felületet folyamatosan modernizáljuk, a honlap használatához állandóan frissülő, belső használatú kézikönyvvel, képzésekkel támogatjuk a kollégák munkáját.


Az ÁSZ Hírportál betekintés nyújt az Állami Számvevőszék mindennapi munkájába, és ezzel nemzetközi szinten is egyedülálló módon teszi átláthatóvá a közpénzből fenntartott intézményünk működését. A látogatók nyomon követhetik az ellenőrzések folyamatát, a tervezéstől, a témaválasztáson keresztül, az ellenőrzések különböző szakaszain át, egészen a hasznosulásig. A Hírportál különlegessége abban rejlik, hogy nem egy kijelölt szervezeti egység látja el tartalommal, hanem az ÁSZ osztályai és az ellenőrzésben dolgozó munkatársak folyamatosan hírt adnak a tevékenységükről. Bizonyos értelemben úgy működik, mint egy blog. A folyamatban lévő ellenőrzésekhez kommunikációs tervek készülnek, amelyek biztosítják a folyamatos és naprakész tájékoztatást.


A 2018-as esztendő végén megközelítőleg 400 kolléga rendelkezett aktív feltöltői jogosultsággal. Ez a gyakorlatban azt jeleni, hogy az Állami Számvevőszék teljes állományának – beleértve az intézmény összes alkalmazottját – több mint fele használja aktívan a Hírportált és ad tájékoztatást a munkájáról. Az oldalon mindenki jól nyomon követhetően a saját nevében publikál, az ÁSZ Hírportál működését, technikai felügyeletét, a jogosultságok naprakész biztosítását pedig a Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály (KKO) végzi.

 

2018 novemberében elkészült az ÁSZ Hírportál okoseszközre optimalizáltuk verziója, hiszen a Számvevőszék tevékenysége minden területén törekszik a digitális eszközök alkalmazására. Domokos László, az ÁSZ elnöke a szervezet 2017-es tevékenységéről szólva az Országgyűlésben úgy fogalmazott: „a digitalizáció kihívásainak való megfelelés, valamint a megújult informatikai környezet alkalmazása folyamatos prioritást jelent. Ezzel még inkább sokoldalúbbá vált az ÁSZ külső kommunikációs tevékenysége is.


15 százalékkal több, 2300 publikált cikk


2018-ban 15 százalékkal nőtt a publikált cikkek száma az egy évvel azelőtti adathoz képest a magyar nyelvű ÁSZ Hírportálon. Az összesen 2310 darab magyar nyelvű cikk, hír azt jelenti, hogy jelentős fejlődést könyvelhetünk el a 2017-es 2006 darab cikkhez képest. A tavalyi rekorderedmény szerint havonta átlagosan 193 híradás jelent meg és a munkaszüneti napokat, hétvégéket is beleszámolva naponta átlagosan 6 új cikket publikáltunk az ÁSZ Hírportálon.

 

Januárban 132, februárban 163, márciusban 157, áprilisban 199, májusban 219, júniusban 164, júliusban 152, augusztusban 212, szeptemberben 260, októberben 233, novemberben 188, decemberben 154 új, magyar nyelvű cikk került fel az ÁSZ Hírportálra. A legjobban teljesítő hónapban (szeptember) ez napi 9 hírt, a legkevésbé aktívban (január) ez napi 4 hírt jelentett.


A publikált cikkek száma több alkalommal is meghaladta a 200-at, ami azt bizonyítja, hogy az ÁSZ – folyamatosan építkezve, évről-évre fejlődve – biztosította munkája és tevékenysége átláthatóságát. A legtermékenyebb hónap a maga 260 hírével a szeptember volt, amely éppen az egy évvel korábbi, tehát a 2017 szeptemberi 215-ös értéket adta át a múltnak. A 2018-os esztendő első félévéről szóló összefoglalót ide kattintva éri el.


20 százalékkal nagyobb látogatottság az ÁSZ Hírportálon


A pontos és mérvadó statisztika kimutathatósága érdekében a Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály a Google Analytics rendszerét használja az ÁSZ Hírportál látogatottságának mérésére.


Ez alapján mintegy 20 százalékkal több egyéni látogató kereste fel 2018-ban az ÁSZ Hírportál magyar nyelvű oldalát a korábbi évhez képest. Az egyedi látogatók száma 2018-ban 59 ezer, amíg egy évvel korábban 49 ezer volt. 16 százalékkal nőtt a munkamenetek száma, tehát ezen mutató tekintetében is jelentős növekedés volt tavaly. 2018-ban 134 ezer alkalommal látogatták meg a magyar oldalt, egy évvel korábban pedig 116 ezerszer. Az oldalmegtekintések száma 4 százalékkal emelkedett a 2017-es esztendőhöz képest. A 466 ezres index korábban 448 ezret mutatott. Az oldalon eltöltött, átlagos munkamenet időtartama 3 perc 30 másodperc, amely gyakorlatilag megfelel az elmúlt év adatának.

 

Jelentősen emelkedett a multimédiás tartalmak száma


A mozgóképtartalom tekintetében is kiemelkedően teljesített a Számvevőszék, köszönhetően annak, hogy a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektetett ezek előállítására. A harmadával több videó, azaz összesen 83 készült 2018-ban, az egy évvel korábbi 63-hoz képest. A képriportok száma tizenöt százalékkal emelkedett 27-ről 31-re.


Túlnyomomórészt fiatal, fővárosi magyar olvasók


Az ÁSZ Hírportál a 25-34 éves korcsoportban volt a legolvasottabb, a felhasználók harmada közülük került ki 2018-ban. A 18-24 év közötti fiatalok körében ez az arány szintén kimagasló, 28 százalékos volt. A felhasználók mintegy negyede mobil eszközt használt, háromnegyedük asztali gépről böngészte az ÁSZ Hírportált.


Az olvasók 54 százaléka férfi és 46 nő, tíz százalékuk külföldi, 90 százalékuk magyar. Honfitársaink kétharmada a fővárosból, illetve Pest megyéből böngészi a Hírportált. A legtöbb vidéki felhasználót Borsod-Abaúj-Zemplén megye adta 2018-ban.


A Facebook-felhasználók közel 6 ezerszer kattintottak rá a legnagyobb közösségi platformon az ÁSZ Hírportálra. Ez főként a Pénzügyi Szemle Online egyre aktívabb jelenlétének, valamint a tartalmak megosztásának volt köszönhető.


Idegen nyelvű cikkek: továbbra is fókuszban a nemzetközi hasznosulás


2018-ban az Állami Számvevőszék a magyar nyelvű cikkek mellett további 459 cikket jelentetett meg a Hírportál három, idegen nyelvű oldalain. A cikkek nyelvi felosztása az alábbi: 286 angol, 103 német, 70 francia. A decemberi idegen nyelvű cikkek feltöltését követően ez a szám még tovább fog emelkedni. A statisztikát illetően a 2018-as adatok a megelőző évhez képest érdemben nem változtak.


Az idegen nyelvű cikkek egyrészt az ÁSZ nemzetközi eseményeihez kapcsolható tudósítások, másrészt a kiemelt rendezvények pubikált anyagok, továbbá az összefoglaló cikkek fordításai voltak. Az idegen nyelvű cikkek 2018-ben 5 ezer egyedi látogatót vonzottak, az angol, német, francia nyelvű website oldalmegtekintések száma 49 ezer volt, amelyen több mint 8 ezer munkamenetet végeztek. Tehát összevetve 2017-hez képest: 20 százalékkal nőtt az idegen nyelvi oldalak látogatóinak száma, 14 százalékkal a munkameneteké és 10 százalékkal az oldalmegtekintéseké. Mindez azt mutatja, hogy az ÁSZ nemzetközi téren is megteremti a tevékenysége átláthatóságát.


Teljes mutatók a cikkek nyelvétől függetlenül


A nemzetközi és a magyar nyelvű oldalt összevetve 2018-ban az ÁSZ Hírportál összes megjelent híreinek száma megközelítette a háromezret, az egyedi olvasók száma pedig elérte a 64 ezret. Az oldalmegtekintések száma jelentősen meghaladta a félmilliós értéket, a munkamenetek 143 ezres indexen zártak.

 

Milyen újdonságokat hoz a 2019-es év?


Az Állami Számvevőszék Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztálya a 2018-as évben is számos újítást hajtott végre az ÁSZ Hírportálon, hogy az olvasók számára áttekinthetőbb, funkcionálisabb-, a szerkesztők számára pedig még inkább felhasználóbarát lehessen. A következő esztendő a digitális átállás jegyében telik majd, ennek betudhatóan számos új, innovatív eszközzel jelentkezünk az összes ÁSZ által működtetett honlapot illetően. Megújulnak honlapjaink informatikai motorjai, alapos keresőoptimalizált háttér biztosítása mellett.


A tavalyi évben sokat dolgoztunk azon, hogy az ÁSZ Hírportál cikkeinek technikai paraméterei megfeleljenek a digitalizáció kihívásainak, utat nyitva egy komplexebb fejlődés irányába. 2019-ben anyagaink stilisztikai, szakmai, tartalmi és minőségi paraméterein kívánunk fejleszteni, kollégáinkat rendszeresen edukálva elősegíteni a közpénzekkel való gazdálkodás közérthetőségét.


Az első negyedévtől a nemzetközi szintű hasznosulás továbbfejlesztése érdekében havi megjelenésű nemzetközi hírösszefoglalókkal jelentkezünk. Ezen felül újabb idegen nyelvű aloldallal bővül az ÁSZ Hírportál. A jövő évtől immáron négy nyelven lesznek elérhetőek a hírek. A spanyol megjelenés indokoltságát növeli a nemzetközi munkacsoportokban való aktívabb részvétel, a 2020-ban megrendezésre kerülő EUROSAI-OLACEFS Kongresszus, valamint az Nemzetközi Integritás Szeminárium újabb, spanyol anyanyelvű célcsoportja is.


A jövőben nagyobb hangsúlyt helyezünk a közösségi médiafelületek hatékony alkalmazására, valamint terveink között szerepel egy, az ÁSZ összes honlapjának híreit összefoglaló „ÁSZ Infó" mobilapplikáció megalkotása. Az ÁSZ Hírportálon publikált cikkek továbbra is könnyedén megoszthatóak bármilyen platformról a Facebookon az Ajánlom gomb segítségével.


Radócz Ákos
Rácz Péter
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály


A cikkbe ágyazott infografikák megjelenítéséhez Mozilla Firefox böngésző használata javasolt.