19 új jelentés decemberben

2018-12-28 10:07   |   Feltöltötte:

19 új jelentést hozott nyilvánosságra az Állami Számvevőszék decemberben. Befejeződött három nemzetiségi intézmény, két nem állami humánszolgáltató, egy alapítvány, valamint három állami és egy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság értékelése. Az ÁSZ ezek mellett ellenőrizte a központi alrendszerhez tartozó Magyar Nemzeti Levéltár gazdálkodását, továbbá elvégezte négy önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének értékelését, és ugyanennyi önkormányzat utóellenőrzését.

Befejeződött a Magyar Nemzeti levéltár ellenőrzése

 

Az ÁSZ a hónap folyamán befejezte a Magyar Nemzeti Levéltár 2014-2016. évi pénzügyi és vagyongazdálkodása szabályszerűségének ellenőrzését. Megállapította, hogy a Levéltár belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, ezáltal nem volt biztosított az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás. A pénzügyi és vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű. Az ellenőrzésről itt olvashat bővebben.

 

 

Lezárult a Magyar Nemzeti Levéltár ellenőrzése

Újabb nemzetiségi intézmények ellenőrzése fejeződött be

 

Az ÁSZ decemberben is folytatta a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények gazdálkodásának ellenőrzését, melynek keretében lezárult a Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Kollégium és Pedagógiai Intézet, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, valamint a Nikosz Beloiannisz Általános Iskola és Óvoda értékelése. Az ellenőrzések megállapításairól az intézmények neveire kattintva olvashat bővebben.

 

 

Lezárult egy pécsi nemzetiségi intézmény ellenőrzése

 

 

Lezárult két nem állami humánszolgáltató értékelése

 

Az Állami Számvevőszék befejezte az Egészségfejlesztési-Oktatási Alapítvány és a Világi Zsidó Iskola Alapítvány 2014-2016 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzéseit. Az ÁSZ megállapította, hogy intézményfenntartóként mindkét alapítvány megteremtette a költségvetési támogatások igénybevételének feltételeit, ugyanakkor hiányosságok is fellelhetők a működésükben. Az ellenőrzésekről az intézményfenntartók neveire kattintva tudhat meg többet.

 

 

Lezárult két nem állami intézményfenntartó ellenőrzése

 

Befejeződött egy újabb alapítvány ellenőrzése

 

A Számvevőszék a Dévény Anna Alapítvány ellenőrzése során megállapította, hogy gazdálkodása a 2014-2016. években nem volt szabályszerű. Az adományok és egyéb támogatások nyilvántartása szabályszerű volt, a költségvetési támogatások nyilvántartásában azonosított hiányosságokat az ellenőrzés. A részletekről ide kattintva tájékozódhat.

 

Folytatódott az állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése

 

A hónap folyamán az ÁSZ három állami tulajdonú gazdasági társaság, az Új Média és Teletext Szolgáltató Kft., a Millenáris Tudományos Kulturális NKft. és a Paks II. Atomerőmű Zrt. ellenőrzéseit fejezte be. A Számvevőszék megállapította, hogy az Új Média és Teletext Szolgáltató Kft. működésének szabályozottsága az ellenőrzött időszakban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A Millenáris Tudományos Kulturális NKft. szervezeti és működési folyamatai, belső szabályozottsága kockázatot hordozott a beruházás elszámoltathatóságának biztosítása szempontjából. A Paks II. Atomerőmű Zrt.-nél 2013 és 2015 között a mérleg tartalmának valódisága nem volt biztosított, ami veszélyeztette a vagyon megőrzését, az elszámoltathatóságot és az átláthatóságot. 2016-ban a vagyongazdálkodás már szabályszerű volt.

 

 

Lezárult az Új Média és Teletext Szolgáltató Kft. ellenőrzése

 

Decemberben fejeződött be a mosonmagyaróvári önkormányzat tulajdonában álló Flesch Károly Közművelődési, Kulturális és Városmarketing Közhasznú Nonprofit Kft. 2013-2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése is. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaság társaság gazdálkodása, vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű. A társaság nem tett eleget a közérdekű adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettségének. Nem volt biztosított gazdálkodásának átláthatósága és az elszámoltathatóság. Az ellenőrzésekről a cégek neveire kattintva tudhat meg többet.

 

Újabb önkormányzati ellenőrzések és utóellenőrzések zárultak le

 

Az Állami Számvevőszék az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése keretében értékelte Kőtelek Községi Önkormányzat működését. Az önkormányzatnál tapasztalt a szabálytalanságokra tekintettel az ÁSZ kezdeményezte az államháztartásból származó támogatásai folyósításának felfüggesztését. Siklósnagyfalu, Kiscsécs és Tiszabő önkormányzata belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, az önkormányzatok nem biztosították a közpénzfelhasználás szabályosságát és a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodást.

 

A hónap folyamán lezárult összesen négy önkormányzati utóellenőrzés is. Az ÁSZ Almásfüzitő és Ceglédbercel utóellenőrzése során megállapította, hogy előbbi jelentős részét, utóbbi az egészét végrehajtotta az intézkedési tervben foglaltaknak. Sajószöged Községi Önkormányzat utóellenőrzése során az ellenőrzés megállapította, hogy a szabályozottság javult, de vannak még további hiányosságok a működésben. Aba Város Önkormányzata az intézkedési tervben meghatározott, lényeges feladatokat nem hajtotta végre, a belső ellenőrzés kialakításáról és szabályszerű működtetéséről nem gondoskodott. A pénzügyi elszámoltathatóságra vonatkozó intézkedések elmaradása miatt továbbra sem biztosított a közpénzekkel való felelős és átlátható gazdálkodás. A részletekről az önkormányzatok neveire kattintva tájékozódhat.

 

Lengyel Viktor

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály