1300 cikk és harmincezer felhasználó az ÁSZ Hírportálon

2018-07-02 15:15:00   |   Feltöltötte: Radócz Ákos

Több mint harmincezer egyedi látogató, 1300 cikk, hetvenezer munkamenet – ezek az ÁSZ Hírportál 2018 első félévi legfontosabb mutatói. A publikált hírek száma tíz százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának indexét. Májusban 218 cikk jelent meg a számvevőszék tevékenységéről, azaz a tavalyi évet követően idén is rekordot döntöttünk. 400 kolléga napi szinten szerkeszti a folyamatosan megújuló, innovatív eszközökkel támogatott Hírportált, amelynek a következő újításai várhatóan az okos-eszközökre optimalizált honlap és a spanyol nyelvű ÁSZ Hírportál lesz.

A demokratikus államműködés alappillére az átláthatóság és elszámoltathatóság. Aki közpénzből gazdálkodik, annak tájékoztatnia kell az adófizetőket és az egyéb érintetteket, hogy a rá bízott közpénz miképpen hasznosul, milyen tevékenységet végez a közpénzfelhasználó, és miképpen hat ez az állampolgárok mindennapi életére. Hatványozottan igaz ez a megállapítás Magyarország legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző intézményére, az Állami Számvevőszékre.


A Hírportál biztosítja az ÁSZ maradéktalan transzparenciáját

 

Az ÁSZ kommunikációs tevékenységének megújítása során a legfőbb cél volt, hogy saját híreink elsődleges forrásává váljunk, lehetőségünk legyen a gyors, friss, torzítatlan és hiteles információk közvetítésére. Azt kívántuk elérni, hogy rólunk beszélve ne legyenek megkerülhetők sem a tények, sem pedig a mi véleményünk és értelmezésünk. A viták ne abból induljanak ki, amit mások gondolnak rólunk, hanem abból, ahogy mi látjuk saját magunkat. Emellett felismerve az online kommunikációban rejlő lehetőségeket 2011-ben a hagyományos intézményi honlap (www.asz.hu) mellett létrehoztunk egy új online felületet, az ÁSZ Hírportált.

 

1300 cikk és harmincezer felhasználó az ÁSZ Hírportálon

 

A jelenleg négy nyelven elérhető ÁSZ Hírportál betekintés nyújt az Állami Számvevőszék mindennapi munkájába, és ezzel nemzetközi szinten is egyedülálló módon teszi átláthatóvá a közpénzből fenntartott intézményünk működését. A látogatók nyomon követhetik az ellenőrzések folyamatát, a tervezéstől, a témaválasztáson keresztül, az ellenőrzések különböző szakaszain át, egészen a hasznosulásig.

 

A Hírportál különlegessége, abban rejlik, hogy nem egy kijelölt szervezeti egység látja el tartalommal, hanem az ÁSZ osztályai és az ellenőrzésben dolgozó munkatársak folyamatosan hírt adnak a tevékenységükről. Bizonyos értelemben úgy működik, mint egy blog. A folyamatban lévő ellenőrzésekhez kommunikációs tervek készülnek, amelyek biztosítják a folyamatos tájékoztatást. 2018. első félévében már közel 400 kolléga rendelkezett feltöltői jogosultsággal. Ez azt jelenti, hogy az ÁSZ teljes munkaügyi állományának már kétharmada aktívan szerkesztheti a honlapot. Az oldalon mindenki jól nyomon követhetően, a saját nevében publikál, a Hírportál működését, technikai felügyeletét, a jogosultságok naprakész biztosítását pedig a Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály (KKO) végzi.

 

 

 

Közel 1 300 cikk, a tizedével több magyar hír

 

A 2018 első félévében az Állami Számvevőszék munkatársai összesen 1 281 cikket jelentettek meg. Ez nyelvi bontásban az alábbi: magyar 1 077, angol 132, német 40, francia 32. Az idegen nyelvű anyagok száma a fordítási folyamatok eredményeként még jelentősen növekedhet. Havonta átlagosan 107 híradás jelent meg és a munkaszüneti napokat, hétvégéket is beleszámolva naponta 3,5 cikket publikáltunk az ÁSZ Hírportálon.

 

A jelenlegi – kiemelkedően magas – értékeket összevetve a 2017 első félévében megjelent 980 darab magyar nyelvű cikkel kimutatható, hogy a publikált cikkek száma közel a tizedével emelkedett az elmúlt év ugyanezen időszakához képest.

 


 

Publikált cikkek: újra megdöntöttük a rekordot

 

Januárban 134, februárban 164, márciusban 157, áprilisban 199, májusban 218, júniusban 205 új cikk került fel a magyar nyelvű ÁSZ Hírportálra. Ahogyan az előző félévben, most is megdőlt az egy hónapban publikált cikkek száma: 2018 májusában 218 darab cikk jelentettünk meg, minden korábbi rekordot megdöntve. 2017 szeptemberében jelent meg 215 cikk az ÁSZ Hírportálon – ezt adtuk át most a múltnak.

 

A fent publikált értékeket vizsgálva megállapítható, hogy a legjobban teljesítőben átlagosan 7 hír, a legkisebb hírszámú hónapban napi 4 cikk jelent meg. A publikált cikkek száma – a január kivételével – minden hónapban meghaladta a 150-et, ami azt bizonyítja, hogy az ÁSZ folyamatosan biztosította munkája és tevékenysége átláthatóságát 2018 első félévében is.

Több mint harmincezer látogató, hetvenezer munkamenet

 

A pontos és mérvadó statisztika kimutathatósága érdekében az ÁSZ Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály a Google Analytics rendszerét használja az ÁSZ Hírportál látogatottságának mérésére.

 

A 2018-es év első félévében az 1 281 cikk összesen 30 894, a 1 077 magyar anyag 27 872 egyedi felhasználót vonzott. Az ÁSZ Hírportál magyar nyelvű oldalának olvasói száma átlagosan minden hónapban meghaladta a 2 300-at, ez átlagosan napi 153 személyt jelentett. 2017 azonos időszakában az egyedi látogatók száma 23 121 volt, tehát az ötödével több felhasználó böngészte 2018 első hat hónapjában a magyar nyelvű Hírportált.

 

A munkamenetek száma a vizsgált periódusban 69 670-es, a magyar nyelvű cikkek esetében 63 566-es értéket mutatott. 2017-ben ez a szám 56 345 volt. Az emelkedés mértéke így közel 13 százalékos ezen a téren.

 


 

Mi várható a második félévben?

 

Az Állami Számvevőszék Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztálya 2018 első félévében is számos újítást hajtott végre az ÁSZ Hírportál külső és belső felületén, hogy az olvasóink és a felhasználóink számára is áttekinthetőbb és funkcionálisabb lehessen. Második féléves terveink között szerepel többek között a honlap okos-eszközökre optimalizálása, hogy bárhol könnyedén hozzáférhessen a Hírportál cikkeihez.

 

Cikkeink szakmai, tartalmi, minőségi paraméterein is további fejlesztéseket kívánunk végezni. Kezelhetőbbé kívánjuk tenni a technikai környezetet, egyben nagyobb hangsúlyt helyezni a kollégák képzésére. Mindemellett a nemzetközi szintű hasznosulás további fejlesztése érdekében az ÁSZ tervei között szerepel 2018 őszén egy spanyol nyelvű aloldal elindítása. A Számvevőszék által publikált ÁSZ Hírportál cikkek továbbra is megoszthatóak Facebookon az Ajánlom funkcióval.

 

Utolsó két összefoglalónkat: a 2017-os esztendő első félévéről szóló összefoglalót ide kattintva, a 2017 teljes összefoglaló cikkéért ide kattintson.

 

Radócz Ákos
Rácz Péter
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály

 

A cikkbe ágyazott infografikák megjelenítéséhez Mozilla Firefox böngésző használata javasolt.