Mi kerüljön az egészségtudatos Mikulás-csomagba?

2018-12-03 08:29   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Minden év december 6-án megtisztított kiscipők és kiscsizmák sorakoznak az ablakokban. A Mikulás ajándékot, legfőképp csokoládét ad azokat a gyerekeket, akik jól viselkedtek az évben. Vajon mit tegyünk a csomagba, ha egészségtudatosak és költséghatékonyak szeretnénk lenni?

Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró - hallatszik az ének a bölcsődei, óvodai és iskolai termekből. Vidáman és izgatottan énekelnek a gyerekek, majd folytatják otthon, a kocsiban és az utcán is. Nagyon várják ezt a napot, hiszen tudják, egy kis csomag biztosan jut az ő csizmájukba is. Ilyenkor a legtöbb szülő szeme előtt inkább az pereg le, hogy gyermeke találkozni fog az intézményi, munkahelyi, családi és talán még a bevásárlóközponti és utcai Mikulással is. Mi lesz az eredménye? Töménytelen mikuláscsomag, tele csokival, szaloncukorral és gumicukorral.


Nézzük meg, mit is tegyünk a csomagba, ha egy kicsit egészségtudatosak akarunk lenni!


Alapvető mikuláscsomag kellék a narancs vagy mandarin, amely egyfelől nagyon egészséges és finom, másfelől a héja sokáig illatozik a szobában. A narancs mellé tehetünk almát is és persze diót és mogyorót, ahogyan arról az ének is szól.

 

Fotó: FesKa- Festett kavicsok


Süthetünk zabkekszet vagy bármilyen apró sütit, amit a gyerekünk szeret. Jó ötlet lehet egy kézzel készített ajándék, egy kavicsra festett Mikulás, apró rénszarvasos nyomda, de belefér egy kisebb játékautó vagy egy az ünnepekről, a készülődésről szóló könyv, foglalkoztató, kifestő is.


Nem kell teljesen lemondani az édességről, de figyeljünk oda az arányokra. Válasszunk magas kakaótartalmú csokit és kerüljük az olcsóbb és silány változatokat. Itt is igaz az a szlogen, hogy „Érték a mérték!”. Inkább kevesebbet, de jó minőségűt válasszunk. A csoki mellé jó választás lehet a kandírozott gyümölcs, azonban a gumicukrot próbáljuk kerülni. A gyerekek kedvence ugyan, de rengeteg adalékanyagot, színezőt és tartósítószert tartalmaz.


Ezekkel az apróbb változtatásokkal a gyerekek ugyanúgy örülnek majd, de mégis tettünk azért, hogy ne csak édesség legyen a csomagban.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt