„Az ÁSZ tükröt tart a pártok elé” – interjú az ÁSZ főtitkárával

2018-01-12 11:00   |   Feltöltötte: Dr. Czinder Enikő
Utoljára frissítve: 2018-01-15 08:44

Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék főtitkára interjút adott az Origónak. Kiemelte: az ÁSZ nem politikai szervezet, azt viszont társadalmi szempontból rendkívül káros, hogy azok akik, éveken keresztül azt hangoztatták, hogy nem elég szigorúak a törvények, vagy a számvevőszék nem tesz meg mindent a pártok elszámoltatása érdekében, most az államot és a számvevőszéket támadják. Az ÁSZ főtitkára kifejtette: a pártok ellenőrzése során semmi mást nem tesz az ÁSZ, mint a pártok gazdálkodását szabályozó törvények és belső szabályzatok betartását ellenőrzi, tükröt tart az ellenőrzöttek elé.

- Csütörtökön befejezte az ellenzéki pártok ellenőrzését az Állami Számvevőszék. Talán még sosem került ennyire a közérdeklődés és a politika fókuszába az ÁSZ. Mit gondol azokról a kritikákról, amelyek részrehajlással vádolták meg az ÁSZ eljárását?


Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy a számvevőszék számára nem léteznek ellenzéki, illetve kormánypártok. Ellenőrzött szerveztek vannak, amelyeket a számvevőszéknek a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell. Így zajlott le az elmúlt bő fél évben hét olyan párt ellenőrzése, amelyek döntő mértékben közpénzből, tehát az adófizetői forintokból működnek. Egy-egy párt esetében is százmilliókról van szó. Az ÁSZ az ellenőrzései során nem mérlegel politikai szempontokat, ugyanis egy független ellenőrző szervezet, amely törvényi előírások szerint, adófizető állampolgárok érdekében végzi feladatait.

 

 


- Annál a hét pártnál, amelynél ezen a héten fejeződött be az ellenőrzés tiltott támogatást tártak fel. Mi az oka ennek a tendenciózus hibahalmaznak?


A pártok finanszírozását és a gazdálkodásuk átláthatóságát, illetve számvevőszéki ellenőrzését rengeteg kritika érte az elmúlt több mint két évtizedben. Ez a terület mindig is rendkívül zavaros és nehezen átlátható volt az állampolgárok számára. Ezekből a – jegyzem meg többségében nemzetközi kritikákból is – kiindulva, illetve a számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai alapján az Országgyűlés 2013-ban új kampányfinanszírozási törvényt alkotott, és több ponton szigorította a párttörvény azon paragrafusait, amelyek a pártok gazdálkodását szabályozzák. 2014 előtt jellemző volt például, hogy pártok jelentős kedvezményekkel, vagy akár ingyen vettek igénybe különböző szolgáltatásokat. Előfordulhatott, hogy így kaptak burkolt anyagi támogatást. Voltak, akik nem pénzzel, hanem kedvezményes ingatlanokkal, könyvelési szolgáltatással, vagy bármilyen más módon támogathattak így politikai pártokat.


- …, mindegyik ellenőrzés során tiltott párttámogatást tártak fel, és büntetéseket szabtak ki…


Ez így nem pontos. Az ÁSZ ugyanis nem szab ki büntetést, vagy bírságot, ugyanis nem hatóság. Ahogy azt már említettem, amennyiben a pártok nem végzik el a vagyoni támogatások törvényben előírt értékelését azt a számvevőszéknek kell megtennie. Ez nem büntetés, hanem a tiltott vagyoni támogatást tényének, illetve értékének a megállapítása. Ezt írja elő a törvény. Ha és amennyiben az ÁSZ a nyilvánosságra hozott jelentésében tiltott vagyoni támogatást állapít meg, arról tájékoztatnia kell az adott párt elnökét és a hatósági jogkörrel rendelkező Magyar Államkincstárat. Tehát az ÁSZ nem büntet, hanem ellenőrzési bizonyítékok alapján megállapít. Az ÁSZ nem szab meg tizenöt napos fizetési határidőt sem, és nem is vár befizetést senkitől. Mindent a törvények írnak elő, a számvevőszéknek nincs semmilyen mérlegelési lehetősége.

 

Az interjút teljes hosszában az Origo oldalán ide kattintva éri el.