Venni vagy nem venni?

2017-11-24 08:38:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Nagy dilemmával nézünk szembe pénteken, hiszen idén a Black Friday és a „Ne vásárolj semmit” nap is november 24-én lesz. Az ellentmondás nem véletlen, a ne vásárolj semmit napot pont a fekete péntek ellen hozták létre.

November 24-én van a Black Friday, azaz a Fekete Péntek. Nem meglepő, ha a boltok zsúfolásig telnek vásárlókkal, hiszen hatalmas leárazásokkal várják a vásárlókat. A Black Friday ötlete Amerikából származik. Ott 1932 óta minden évben hosszú nyitva tartással és rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat.

 

November utolsó péntekén tartják a nemzetközi „Ne vásárolj semmit!” napot is. Az ötlet Kanadából származik. 1992-ben a reklámszakmában dolgozó Ted Dav kezdeményezte, aki ezzel akart tiltakozni a reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen. Mottója az volt: Ami elég, az elég! Azóta egyre több ország vette át ezt a napot. Magyarországon 2004 óta tartják.

 

Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyasztói társadalom problémáira, illetve arra kérik az embereket, hogy ezen a napon egyáltalán ne vásároljanak semmit. Legfontosabb üzenete mégis az, hogy még mielőtt megvenénk valamit, alaposan gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e arra a termékre, és csak akkor vegyük meg, ha tényleg kell.


Az Állami Számvevőszék az elmúlt években társadalmi felelősségvállalásának kiemelt területévé tette a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, amelyet 2014-ben az Országgyűlés határozatában is megerősített. Az ÁSZ 2016-ban hívta életre a Pénzügyi Tudatosság projektet, aminek célja a magyar családok pénzügyi kultúrájának fejlesztése, valamint a pénzügyi tudatosság erősítése. Ennek keretében indult el a Közpénzekről közérthetően sorozat, amely feldolgozza az ellenőrzési témák mellett az általános pénzügyi alapfogalmakat is úgy, hogy közben a hétköznapi embereket is megszólítja az adott témában.


A következő videóból kiderül, a mai fogyasztók mennyire tudatosan indulnak vásárolni.

 

 

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt