Végre itt a vakáció

2018-06-13 07:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix
Utoljára frissítve: 2018-06-14 14:24

Idén június 15-én zárnak az iskolák és a diákok megkezdhetik a jól megérdemelt lazítást. Sok szülő már a közös nyaralást tervezi, illetve azt, hogy a fennmaradó időben milyen programokkal töltse ki a vakációt. Ez sokak számára anyagilag megterhelő lehet. Nem kell elkeseredni, csak kreatívnak lenni, hiszen a gyerekeknek elsősorban az élmény számít és nem az ár.

Sok szülőnek okoz minden évben fejtörést, hogy mivel kösse le, illetve milyen programokkal töltse ki gyermeke nyári szünetét, ahol mindenki jól érzi magát, ugyanakkor a költségvetést sem terheli meg. Sok család próbál meg erején felül nyaralást szervezni, holott a gyerekeknek az számít, hogy együtt legyenek és sok közös élményt szerezzenek. A nyaralási élmény nem feltétlenül a távoli tájakon megoldható. Nem kell messzire menni, hogy kikapcsolódjunk, gondolok itt az otthonhoz közeli tóra, strandra vagy egy kirándulásra a közeli hegyekben.


Németh Erika klinikai gyermek-szakpszichológus szerint „egy utazás ára csak egy szempont a sok közül, a jól sikerült nyaralást ennél sokkal több összetevő határozza meg".


Gondoljuk át, hogyan tudnánk a legtöbbet kihozni a nyári vakációból, úgy, hogy a gyerekek és a szülők is örömmel gondoljanak majd vissza rá, és a pénztárcát se terhelje meg. Vannak ugyan last minute utak, és olcsó fapados jegyek is, de nézzünk szét belföldön, vagy akár a szomszéd városba is érdemes elmenni. Ha a hétköznapokban autóval közlekedik a család, üljünk biciklire vagy különböző tömegközlekedési eszközökkel fedezzük fel a várost. Biztosan észreveszünk olyan új helyeket, amikre a rohanó hétköznapokban nem figyeltünk. Menjünk strandra, piknikezzünk egy közeli mezőn, látogassunk meg vizes vagy mesés játszóteret, KRESZ-parkot, amely igazán felüdülés a kisgyermekeknek is. Jó választás lehet egy kalandpark vagy egy vadaspark, ahol a gyerekek a háziállatokkal ismerkedhetnek.

 

És ami igazán feldobhatja a család közös programját, az a sátrazás, akár otthon a kertben vagy a nagyinál. Manapság már nem elérhetetlenek a kerti medencék sem. Saját strandot varázsolhatunk akár kertünkbe, akár emeleti teraszunkra. Ha a fent említetteken kívül még több ötletre vágyik, az alábbi nyári bakancslistában biztosan megtalálja mindenki a számára legkedvezőbbet.

 

 

 

A lényeg, hogy mindig a gyerek életkorának, a család igényeinek és pénztárcájának megfelelően válasszunk. Végül az is fontos, hogy egymásra figyeljünk és, hogy a nyaralás ne váljon státusszimbólummá. A gyerekek szeretnek dicsekedni azzal a nyár végén, hogy ki merre járt, azonban ha az „érték a mérték” szem előtt tartásával szervezzük meg a nyaralásunkat, meg fogják tanulni, hogy tudatos tervezéssel, költéssel ugyanúgy szerezhetnek életre szóló élményeket helyszíntől függetlenül. Ehhez azonban elengedhetetlen a szülői minta. A fiatalokra általában tinédzser korukig lehet hatni. Ha addig szilárd alapokat tudtunk teremteni, akkor az később az értékrendjén és gondolkodásmódján is érződni fog.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt