Új szempontok szerinti ellenőrzés két kórháznál

2019-01-10 15:40   |   Feltöltötte: Lukács Dávid

Az egészségügyi rendszer egyes intézményeinek átvilágítása az újévben is folytatódik. Korábban a számvevők ellenőrizték a Jávorszky Ödön Kórház és az Orosházi Kórház vagyongazdálkodását és belső kontrollrendszerét, továbbá a pénzügyi gazdálkodását, jelenleg a maradvány megállapításának szabályszerűségét tekintették át.

Ezen ellenőrzések szorosan kapcsolódnak a szektor szabálytalanságainak feltárásaira indított ellenőrzések sorába. A folyamatban lévő ellenőrzések közül kettő esetében készül a jelentéstervezet: ezek a vészhelyzeti betegellátásról és a Dél-pesti Cetrumkórházról tartalmaznak megállapításokat.


Az ÁSZ által kezdeményezett adatbekérést követően a kórházak adatot szolgáltattak a maradvány megállapítás szabályosságának megítéléséhez. A számvevők a felkészülést követően befejezték a Jávorszky Ödön Kórház és az Orosházi Kórház által szolgáltatott adatok felülvizsgálatát. Az ellenőrzött szervezetek által megküldött dokumentumokat munkalapok segítségével dolgozták fel. A számvevők a megállapításokat a kórházak által az ellenőrzés rendelkezésére bocsátott dokumentumok és a kitöltött tanúsítványok, és a teljességi és hitelességi nyilatkozatok alapján tették meg, így biztosítva azok tényszerűségét és hitelességét.


Az elkészült számvevői munkaanyagokat négy szem elvű felülvizsgálatnak vetjük alá, melynek keretében az ellenőrzésbe kijelölt számvevők egymás munkaanyagait vizsgálják felül. A végleges számvevői munkaanyagok dokumentált módon kerülnek átadásra az ellenőrzésvezető részére, aki ez alapján készíti el a számvevőszéki jelentéstervezetet.


Dr. Kovács Diána
ellenőrzésvezető