Önnek okozott már gondot a rezsi vagy a hitel kifizetése?

2018-06-02 08:31   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix
Utoljára frissítve: 2018-06-02 08:31

Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint Magyarországon az emberek 19 %-a nem tudja időre befizetni a lakásfenntartáshoz kapcsolódó számláit, illetve a hitelük törlesztő részletét sem. Európai viszonylatban a hatodik legrosszabb helyen állunk kifizetetlen számlák tekintetében.

Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai szervezete nyilvánosságra hozta a 2016-os évre vonatkozó, a havonta esedékes tételeket illető késedelmes fizetésekről és tartozásokról szóló összegzését. Eszerint minden tízedik uniós állampolgárnak volt valamilyen kifizetetlen jelzálog-kölcsönből származó, közüzemi vagy ingatlanbérleti számlája. Az EU állampolgárainak 10,4 százaléka nem tudta időben rendezni adósságait. Magyarország bőven az EU-s átlag felett szerepel, 10-ből átlagosan 2 magyarnak van valamilyen tartozása.


Magyarországon majd’ fél millió embernek van valamilyen jelzálog-kölcsönből származó vagy egyéb, lakhatással összefüggő tartozása. Éppen ezért, ha valaki korábban beleragadt egy drága kölcsönbe, könnyen áldozatául eshet egy-egy banki adósságrendező ajánlatnak.


A hitelkiváltással óvatosan kell bánni, hiszen egy rossz döntés további eladósodáshoz vezethet. Gyakori hiba, amikor az adósságrendező kölcsönt nem az adósság kiváltására használjuk, hanem másra kezdjük el költeni, a régi hitelünket pedig csak részben vagy egyáltalán nem törlesztjük. Ebben az esetben megduplázzuk a terhünket. A kezelhetetlen adósság egy mozdulattal nem tüntethető el. Többlépcsős, sokszereplős terv kell a megoldáshoz, amelyben ki kell tűzni céljainkat, és amelyhez ne szégyelljünk segítséget kérni akár családunktól, barátainktól vagy munkahelyünktől.


Ha mégis egy újabb hitelfelvételben gondolkozunk, akkor ahhoz, hogy tudjuk, hogy milyen összegű hitelfelvételt engedhetünk meg magunknak, számba kell vennünk bevételeinket és kiadásainkat, egyszóval költségvetést kell készítenünk. Mindig csak annyi pénzügyi kockázatot vállaljunk, amennyit képesek vagyunk belátni és kezelni.


Nagyon fontos, hogy pénzügyileg tudatosan tervezzünk és képesek legyünk arra, hogy kövessük a havi kiadásaink fontossági sorrendjét. Elsőként ugyanis mindig a közüzemi számlákat, illetve a lakás fenntartásának rezsi költségeit kellene rendezni. Ezt követi az élelmiszerre való költés és csak ezután beszélhetünk a ruházkodásra, autóra, szórakozásra szánt forintokról. Ha így teszünk, elkerülhetjük, hogy elveszítsük otthonunkat, vagy veszélybe kerüljön a lakhatásunk.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt