Műemlékvédelmi világnap - 34 éve értékeink védelméért

2018-04-17 22:15   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

A műemléki világnapot – április 18-át - az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS civil szakmai szervezet kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségeire és szükségességére, hiszen a Föld valamennyi természeti és kulturális kincse az emberiség közös öröksége, amelynek megőrzése és védelme közös feladat.

Az ICOMOS – International Council on Monuments and Sites, azaz a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa – az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. Ez a civil szakmai szervezet meghatározó a világ műemlékvédelmében. Az itt kidolgozott irányelveket a legtöbb ország átülteti saját műemlékvédelmi gyakorlatába.

 

A szervezet elsődleges célja, hogy a műemlékvédelmet közüggyé tegye és a társadalom minél szélesebb rétegeit ráébressze, hogy múltunk, kulturális örökségünk érték és lehetőség.

 

A műemlékvédelem nem csupán pénz-, hanem társadalmi kérdés is, ugyanis értékeink megőrzése társadalmi összefogás nélkül nem lehet eredményes. A műemlékvédelemnek fontos szerepe van az emberiség kultúrájának megőrzésében. A műemlékek által velünk él a történelem, és ha nem fordítunk rá kellő figyelmet, a jövő generációi ezeket a korokat csak digitális adatbankok segítségével ismerheti meg.

 


A Világörökség Bizottság 1987-ben fogadta el az első magyar helyszíneket. Ekkor lett a világörökség része Hollókő és Budapesten a Duna-part és a budai Várnegyed. Hazánkban kb. 11 000 műemlék található.


Magyarország Alaptörvénye szerint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és minden állampolgár kötelessége. A múzeumoknak kiemelt szerepük van ebben és fontos, hogy gondoskodjanak ezen kulturális javak állomány és vagyonvédelméről.

 

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt