Környezetvédelmi világnap

2018-06-04 23:18   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

46 évvel ezelőtt nyilvánította az ENSZ környezetvédelmi világnappá június 5-ét, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse az együttgondolkodást és a közös cselekvést a környezet védelme érdekében, valamint terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét.

Mindannyiunk közös érdeke, felelőssége és kötelessége, hogy vigyázzuk és óvjuk a világot, amiben élünk. A Környezetvédelmi Világnap fő célja az energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, valamint a környezetszennyezés megelőzése.


A Világnap alkalmából gondoljuk át, hogy mindennapi életünk során mit teszünk, és min tudunk változtatni annak érdekében, hogy fenntarthatóbb világban éljünk. Próbáljunk változtatni rossz szokásainkon, vásároljuk tudatosabban. Csak annyit fogyasszunk, amennyi a jóllétünkhöz elég, gyűjtsük szelektíven a szemetet, komposztáljunk vagy hasznosítsuk újra, ami már nem kell. Olyan egyszerű dolgok ezek, mint például, hogy az otthonunkban a tisztítószerek helyett használjunk olyan természeten anyagokat, mint a szódabikarbóna vagy az ecet, főzéskor fedjük le az edény tetejét, használjunk kevesebb csomagolóanyagot és mielőtt kidobunk valamit, gondoljuk át fel tudjuk-e használni valamilyen módon.


Többnyire csak a hírekben olvasunk, hallunk a tengerekbe kerülő irdatlan mennyiségű műanyag szemét pusztító hatásáról, az ökológiai lábnyomokról, a túlfogyasztásról és a klímaváltozásról pedig ezek mind létező és a bolygónkra veszélyes dolgok.


Szerencsére a környezetvédelemért egyre több ember tesz, lassan beépül a köztudatba, mindennapjainkba. Egyre tudatosabb életet élünk és egyre több mindent teszünk Földünk megóvása érdekében, hiszen – egyelőre – csupán egyetlen bolygónk van és meg kell óvni páratlan adottságait, kincseit, hogy a jövő nemzedéke, gyermekeink és unokáink is láthassák és élvezhessék azokat.

 

A fenntartható fejlődés egyik pontja célul tűzte ki, hogy megőrizze és visszaállítsa a szárazföldi ökoszisztémák természetes egyensúlyát. Ez magába foglalja az erdőket, vízi élőhelyeket, és a hegyeket egyaránt. A járókelőket arról kérdeztük, hogy mit gondolnak, hosszú távon milyen következményekkel járhat a szárazföldi ökoszisztéma további pusztulása?

 


A fenntartható fejlődés kiemelt stratégiai fókuszterületei az innováció valamint azok a fejlesztések és beruházások, amelyek az innováció mellett védik a környezetet. A zöld vállalatok számának folyamatos növekedése hozzájárul az erőforrások megtakarításához, a megújuló energiaforrások fejlesztéséhez, a környezetszennyezés csökkentéséhez. Utánajártunk, hogy a lakosság mit gondol a megújuló energiaforrásokról és azok fontosságáról.

 

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt