Kommunikációs tréningen a Pénzügyi Kultúra Nagykövetei

2018-06-14 13:55   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

2018. június 14-én az Állami Számvevőszék Pénzügyi Kultúra Nagykövetei az írásbeli kommunikációs készségük fejlesztése érdekében képzésen vettek rész. A tréning célja az volt, hogy a munkatársak felkészüljenek olyan jellegű hírek írására a pénzügyi és közpénzügyi tudatosság témában, amik fontos információkat tartalmazzanak a hétköznapi pénzügyek területén.

A Pénzügyi Tudatosság Projekt célja a magyar családok (köz)pénzügyi kultúrájának fejlesztése, felmérése, a pénzügyi kultúra-fejlesztést és pénzügyi ismeretterjesztés támogató programok, képzések megvalósítása, továbbá az egyszerűen és közérthetően megfogalmazott híreken keresztül a közpénzügyi tudatosság növelése.


2017-ben az Állami Számvevőszék szervezésében háromnapos tréningprogram keretében önkéntes számvevők sajátíthatták el a pénzügyi kultúra lakossági fejlesztésének módszertanát. A program elvégzésével megszerezték a „Pénzügyi kultúra nagykövete” címet. A tréningprogram olyan szakemberek képzését kívánja elősegíteni, akik a felnőtt lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztésében vesznek részt. A program az idei évben a Pénzügyi Kultúra Nagykövetei számának növelése érdekében újra meghirdetésre került, így összesen 24 számvevőnek nyílt lehetősége egy rövid képzés keretében az írásbeli kommunikációjának fejlesztésére.

 


A képzés célja a Pénzügyi Tudatosság Projektben résztvevő munkatársak írásbeli kommunikációs készségének fejlesztése, amely során felkészülnek pénzügyi és közpénzügyi témában olyan jellegű hírek írására, amik a hétköznapi ember számára kulcsfontosságú információkat, figyelemfelhívást tartalmaznak, vagy egyszerűen érdekességet tárnak eléjük.


A tréning során – az elméleti tudnivalók mellett – a résztvevők gyakorlati feladatokon keresztül sajátították el pénzügyi tudatosság terjesztését szolgáló hírek készítését. Emellett praktikus tanácsokat hallhattak a cikkírás írott és íratlan szabályairól, valamint a legfontosabb értékekről és célokról. Egy jó cikknek több összetevője van és minden esetben mérlegelni kell, hogy kinek és milyen céllal írjuk. A hírírás szabályai meglehetősen szigorúak, mégis van, hogy a legjobb hír a szabályok felrúgásával születik. Fontos, hogy a projekt keretében olyan hírek szülessenek, amelyek érintik az emberek mindennapjait, pénzügyeit, befolyással vannak az életükre.

 


A tréningen a projektvezető beszámolt továbbá a nagykövet számvevőknek a márciusi OECD konferencia keretében elhangzott előadásról, ahol a gyerekek integritással kapcsolatos ismereteinek fejlesztése volt a téma.

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt