Kikapcsolni, kihúzni – avagy sok kicsi sokra megy

2018-03-05 21:58   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Március 6-a az energiatakarékosság világnapja, ekkor a környezettudatosságra, fenntarthatóságra hívják fel a figyelmet világszerte. Jelenleg az egyik legsürgősebb megoldásra váró probléma a hagyományos energiaforrások várható kimerülése, ezért fontos, hogy újabb lehetőséget találjunk az energia gazdaságos és környezetkímélő felhasználására.

A Világon az egyik legnagyobb gond, mely sürgős megoldásra vár az energiaforrások kimerülése. Ezzel párhuzamosan az energia árak kíméletlenül emelkednek, míg környezetünk károsodik, pusztul. Éppen ezért a környezettudatosság, energiatakarékosság és fenntarthatóság jegyében számos akciót hirdetnek ezen a napon, mivel rendkívül fontos, hogy egyénileg, sőt globálisan is figyeljünk környezetünkre. A kezdeményezések célja, hogy az emberek világszerte ráébredjenek arra, földünk készletei végesek, valós veszélyt jelent az energiapazarlásból kiinduló éghajlatváltozás.


Hogyan spóroljunk, miközben az energiával is takarékoskodhatunk? Máris mondok pár apró trükköt, amivel sokat tehetünk környezetünkért.


Mindig kapcsoljuk le a világítást azokban a helyiségekben, ahol nem tartózkodunk, ne mosogassunk folyóvíznél, áramtalanítsuk azokat az eszközöket, melyeket nem használunk. Ne hagyjuk például mobiltelefonunk töltőjét a konnektorban, mivel az a rácsatlakoztatott telefon nélkül is fogyaszt áramot. Fogmosáskor használjunk fogmosó poharat, és csak akkor nyissuk meg a csapot, ha tényleg szükséges, ezáltal lényegesen kevesebb vizet fogyasztunk. A mosó- és a mosogatógépet mindig akkor indítsuk be, ha már tele vannak!


A hagyományos villanykörtéket cseréljük ki LED-es izzókra vagy kompakt fénycsövekre – ezek drágábbak, de jóval kevesebbet fogyasztanak, és sokkal tartósabbak.


Ne öntsünk a lefolyóba és WC-be sűrű zsiradékot, ételmaradékot, maró vegyszert és használt olajat, hiszen nagy mennyiségű vizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A használt sütőolaj és a fáradt olaj veszélyeshulladék-gyűjtések alkalmával vagy hulladékudvarokban leadhatók. Ha tehetjük, gyűjtsünk esővizet, ami locsolásra, kültéri tisztításra jól használható.


Háziasszonyok számára hasznos praktika, ha főzéskor az edényt lefedik: hamarabb és kevesebb energiával készül el az étel. Sok főzési időt igénybe vevő húsoknál, zöldségeknél pedig használjunk kuktát.


A fenntartható fejlődés egyik fontos célja a felelős fogyasztás és termelés, amelyhez mindennapi döntéseikkel a háztartások is jelentősen hozzájárulnak. Fogyasztási szokásaink megtervezésével hatással lehetünk olyan környezeti folyamatokra, mint az éghajlatváltozás, a vízszennyezés vagy akár a légszennyezés. Budapest utcáit járva arról kérdeztük az embereket, hogy ismerik-e a legkörnyezetkímélőbb termékeket és ezeknek a leghatékonyabb felhasználását, illetve, hogyan lehet a feleslegessé vált termékektől környezetbarát módon megválni.

 

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt