Kampánypénzek: Lezárult az egyéni jelöltek ellenőrzése

2019-01-31 12:00   |   Feltöltötte: Horváth Bálint
Utoljára frissítve: 2019-01-31 12:03

Lezárta az egyéni jelöltek ellenőrzését az Állami Számvevőszék. A 2018. április 8-i országgyűlési választáson mandátumhoz jutott 106 egyéni jelölt közül 98 elszámolását ellenőrizte az ÁSZ, 8 jelölt ugyanis a költségvetési támogatásról lemondott a jelölő szervezete részére. Az ÁSZ megállapította, hogy az országgyűlési képviselethez jutott egyéni jelöltek a választási kampányra juttatott központi költségvetési támogatást szabályszerűen használták fel, az elszámoltathatóságot biztosították.

Magyarországon jogszabály rögzíti 199 főben az országgyűlési képviselői helyek számát, melyből 106 országgyűlési képviselőt az egyéni választókerületekben választanak meg. Az Állami Számvevőszék a választást követő egy éven belül hivatalból ellenőrzi a választásra fordított állami támogatások felhasználását az országgyűlési képviselethez jutott jelöltek vonatkozásában. Az ellenőrzés eredményeképp az állampolgárok objektív tájékoztatást kapnak a választási kampányra fordított közpénzek felhasználásáról.

 

Az ÁSZ azt ellenőrizte, hogy az országgyűlési választáson képviselethez jutott egyéni jelöltek a jogszabályi előírásokat betartották-e, a nekik járó egymillió forint összegű, központi költségvetésből juttatott támogatást a választási kampányidőszakban, a választási kampánytevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására fordították-e. Az ellenőrzött időszak az országgyűlési képviselőválasztás – a szavazás napját megelőző 50. naptól (2018. február 17-étől) a szavazás befejezésének időpontjáig (2018. április 8-áig) tartó – választási kampányidőszaka, valamint az országgyűlési választást követő 60 napos elszámolási időszak, azaz a 2018. június 7-éig tartó időszak volt.

 

 

A kampányfinanszírozásra kapott egymillió forint költségvetési támogatás felhasználásának ellenőrzése a Magyar Államkincstárhoz a jelöltek által beküldött elszámolások ellenőrzésével, valamint a másolatban rendelkezésre bocsátott dokumentumok tételes ellenőrzésével történt. Az ÁSZ ennek során ellenőrizte a kampányidőszakban a kifizetések bizonylatait, és az azokat alátámasztó egyéb dokumentumokat, a pénzügyi elszámolásokat, a Kincstárnak átadott elszámolásokat, képviselői nyilatkozatokat, tanúsítványokat, valamint az alkalmazott áraknak a sajtótermékek által megküldött, az ÁSZ honlapján közzétett árjegyzékekkel, tájékoztatókkal való egyezőséget.

 

A 2018. évi országgyűlési választáson megválasztott 106 egyéni képviselőből a költségvetési támogatás folyósítása céljából 98 fő kötött megállapodást a Kincstárral, 8 fő lemondott a támogatásról és – a jogszabály adta lehetőséggel élve – azt a jelölő szervezete rendelkezésére bocsátotta. Ezen támogatások felhasználásának ellenőrzésére a jelölő szervezetek ellenőrzése keretében került sor. A 98 fő egyéni jelöltből 2 fő nem vett igénybe központi költségvetési támogatást. A 96 egyéni jelöltnél az ÁSZ ellenőrzése összesen 91,7 millió forint költségvetési támogatás felhasználását érintette.

 

Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a 2018. évi országgyűlési választáson képviselethez jutott – és költségvetési támogatást igénybe vett – 96 egyéni jelölt a választási kampányidőszakban a központi költségvetésből juttatott támogatást szabályszerűen használta fel, a jogszabályban meghatározott választási tevékenységgel összefüggő kiadások finanszírozására. A központi költségvetésből juttatott támogatásokat igénybevevő jelöltek a támogatásokkal szabályszerűen elszámoltak, az elszámolásokat számviteli bizonylatokkal alátámasztották.

 

Az egyéni jelölteket érintő ellenőrzésről szóló jelentés teljes terjedelemben itt érhető el.

 

Holman Magdolna

Főtitkár

 

Salamon Ildikó

Felügyeleti vezető