Június 8-a az óceánok világnapja

2018-06-08 09:00   |   Feltöltötte: Kiss Beatrix

Az ENSZ 1992-ben, a Rio de Janeiróban megtartott globális környezetvédelmi csúcstalálkozón jelölte ki június 8-át az óceánok világnapjának, annak érdekében, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a tenger élővilágának szépségeire, értékességére, sérülékenységére, valamint nélkülözhetetlenségére.

A víz az ember számára nélkülözhetetlen, az életünk függ tőle. Bolygónk felszínének több mint 70 %-át borítják a világ sósvízű óceánjai, tengerei. Azt gondolhatnánk, hogy ezt a hatalmas víztömeget semmi nem fenyegetheti, azonban a globális felmelegedés, a túlzott halászat és szennyezés az óceánokra is veszélyt jelent.


Azzal, hogy az óceánok vize egyre melegszik, veszélybe kerül az élőviláguk is. Számtalan faj nem képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, ezért számuk megfogyatkozik, és legrosszabb esetben a kihalás veszélye fenyegeti őket. Bármely faj elvesztése befolyásolhatja a táplálékláncot és így a biológiai egyensúlyt felborulása ökológiai katasztrófához vezethet.


Bár Magyarországnak a Balaton a riviéra, mégis a mi életünkben is fontos szerepet játszanak az óceánok. Hogy hogyan? Minden második levegővétel az óceánok növényvilágának köszönhető, mivel azok termelik oxigénkészletünk felét, továbbá elnyelik az ember által kibocsátott szén-dioxid 30 %-át is. Az óceánok ezenfelül nagyban meghatározzák a klímát és az időjárási viszonyokat, például a felhőképződést is, ami többek közt az édesvizet is biztosítja számunkra. És azt tudta, hogy három milliárd ember függ az óceánok, tengerek és tengerpartok élővilágától közvetlenül? Az áruszállítás 90%-át pedig még ma is vízen keresztül bonyolítják le.


Mit tehetünk a tengerek élővilágának megóvásáért?
A Föld vízkészletének (sós- és édesvíz) védelméért többek között azzal járulhatunk hozzá, ha például locsoláshoz csapadékvizet használunk, ha nem folyó vízzel mosogatunk és mossuk a fogukat, ha minél kevesebb mosószert használunk, és nem öntjük a lefolyóban az olajat.


Nyaraláskor ügyeljünk arra, hogy ne vásároljunk olyan szuvenírt (pl. korallt, cápafogat), amelyről nem tudjuk biztosan, hogy beszerzésével nem károsították-e az óceán élővilágát.


Figyeljünk oda, hogy ne vásároljunk olyan kozmetikumokat, gyógyhatású készítményeket, amelyek tartalmazhatják veszélyeztetett fajok (pl. csikóhal) egyes részeit. Igyekezzünk olyan minősített tengeri halat vásárolni, amelyről tudjuk, hogy fenntartható módon halászták.


Az óceánok és a tengerek védelme érdekében az egyik legfontosabb cél a sósvizek erőforrásainak fenntartható használata. Ezt nemzetközi szabályozások segítik elő, melyek célja, hogy mérsékeljék azokat az emberi tevékenységeket, amik károsítják a vizek élővilágát és tisztaságát. Vajon mit gondoltak a járókelők a sósvizek védelméről? Megkérdeztük őket!

 

 

Kiss Beatrix

Pénzügyi Tudatosság Projekt