Heti hírösszefoglaló: 6. hét

2019-02-08 14:09   |   Feltöltötte: Rácz Péter
Utoljára frissítve: 2019-02-14 15:45

Az Állami Számvevőszék öt új jelentést hozott nyilvánosságra a héten. Befejeződött a Magyar Államkincstár, valamint két önkormányzat és két, önkormányzati többségi tulajdonban lévő gazdasági társaság ellenőrzése. Budapesten ülésezett az ÁSZ által vezetett nemzetközi projektcsoport. Megújulnak az INTOSAI-sztenderdek, és a Jó gyakorlatok adatbázis. Az 6. héten több mint 30 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: öt ellenőrzést zárt le az ÁSZ


Csütörtökön a Magyar Államkincstár ellenőrzési tevékenységének a 2017. évre vonatkozó ellenőrzését fejezte be az ÁSZ, és megállapította, hogy a Kincstár az ellenőrzési folyamatait a jogszabályi előírásoknak megfelelően kialakította, azonban 2017-ben az ellenőrzéseket nem az előírt gyakorisággal végezte, és nem dokumentálta szabályszerűen a nem állami humánszolgáltatók fenntartóinak nyújtott költségvetési támogatások tekintetében.

 


Kedden fejezte be az Állami Számvevőszék Onga Város Önkormányzata ellenőrzését és Fót Város Önkormányzata utóellenőrzését. Onga belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, míg Fótnál az önkormányzat végrehajtott intézkedéseket a szabályozottság javítása érdekében, azonban nem gondoskodott a belső kontrollrendszer egyes elemeivel kapcsolatban a jogszabályi előírásoknak való teljes körű megfelelőségről és szabályszerű működtetésről.


Pénteken az ÁSZ lezárta az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának utóellenőrzését a Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft.-nél és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Közhasznú Nonprofit Kft.-nél. Mindkét esetben megállapítható volt, hogy Budapest Főváros Önkormányzata, mint tulajdonosi joggyakorló, a végrehajtott feladatok által csökkentette a társaságok szabályozatlanságában rejlő kockázatokat.


Az ÁSZ januárban nyilvánosságra hozott 20 jelentéséről, valamint egy elemzéséről összefoglaló cikket jelentettünk meg a héten.


Nemzetközi hasznosulás: Budapesten ülésezett az ÁSZ nemzetközi projektcsoportja


Hét számvevőszék képviselői üléseztek a hét második felében az ÁSZ székházában. Az EUROSAI Közpénzügyi ellenőrzések társadalmi hasznosulása és átláthatósága projektcsoport tagjainak célja, hogy tevékenységük a lehető leghasznosabb legyen a társadalom számára, munkájuk a lehető legjobban érvényesüljön, az ahhoz kapcsolódó jó gyakorlataikat megosszák egymással, valamint innovatívan fejlesszék kapacitásukat a témában. A rendezvényen köszöntőt mondott Domokos László, az ÁSZ elnöke is.

 

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!


Nemzetközi hírek: megújuló INTOSAI-sztenderdek; megújulás alatt a Jó gyakorlatok adatbázis


Az INTOSAI Szakmai Dokumentumok Fóruma elkészítette a legfőbb ellenőrző intézmények nemzetközi sztenderdjeit összefogó új keretrendszerre vonatkozó tervezetét. Az ISSAI-keretrendszer helyett 2016-ban újat fogadtak el, amely az INTOSAI Keretrendszer Szakértői Nyilatkozata névre hallgat.


Folyamatosan zajlik a Minőségirányítási Jó Gyakorlatok (Good Practices) adatbázis felülvizsgálata, melynek során nemcsak az űrlapok újultak meg vizuálisan, de olyan újabb jó gyakorlatokat is megismerhetnek az érdeklődök, amelyeket az Állami Számvevőszék az elmúlt időszakban azonosított.

 

 

Hasznosulási összefoglalók: a számvevőszéki munka és társadalmi tájékoztatás


Az ÁSZ tavaly is betöltötte az Alaptörvényben meghatározott közpénzügyi garantőr szerepét, ellenőrzéseivel, elemzéseivel és széleskörű tudásmegosztó tevékenységével hozzájárult a közpénzügyek fejlesztéséhez.


A Számvevőszék 2018-ban is arra törekedett, hogy releváns és aktuális, valamint közérdeklődésre számot tartó ellenőrzési témákra fókuszáljon kommunikációja során. Ennek köszönhetően 2018-ban mintegy 9000 alkalommal szerepelt a média napirendjén, amely több mint 20 százalékkal több, mint a korábbi évben.


Pénzügyi tudatosság: az egységár; itt a farsang, áll a bál; a pénzügyi tervezésről


A hétköznapok sodrásában hajlamosak vagyunk felületesen vásárolni. Valóban jobban járunk, amikor a nagyobb kiszerelésűt, és az olcsóbbnak tűnőt vesszük? A farsang is megterhelő lehet a családoknak, hiszen akár vesszük, akár kölcsönözzük, idén is több ezer forintba kerülnek a jelmezek. Fontos, hogy mindig tervezzük meg akár havi, akár éves költségvetésünket – írjuk össze bevételeinket, kiadásainkat, hogy tisztán lássuk, meddig nyújtózkodhatunk.


Több mint 30 cikk az ÁSZ Hírportálján az 6. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 31 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl az induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.


Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály