Heti hírösszefoglaló: 50. hét

2018-12-15 12:23   |   Feltöltötte: Rácz Péter

Az Állami Számvevőszék ezen a héten hét új jelentést hozott nyilvánosságra, idén összesen már 314-et. Megerősödött a közszféra integritása – jelentette ki Domokos László, az ÁSZ elnöke a korrupció elleni állami együttműködés évértékelő rendezvényén. Összefoglaló cikket publikáltunk a kórházak gazdálkodásáról. Ezen a héten közel ötven új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: hét ellenőrzés zárult le

Az Állami Számvevőszék öt önkormányzat ellenőrzését zárta le a héten. Szerdán Almásfüzitő és Ceglédbercel belső kontrollrendszeréről megállapította, hogy előbbi jelentős részét, utóbbi az egészét végrehajtotta az intézkedési tervben foglaltaknak. Csütörtökön Siklósnagyfalu, Kiscsécs és Tiszabő önkormányzatáról állapította meg az ÁSZ, hogy az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, az önkormányzatok nem biztosították a közpénzfelhasználás szabályosságát és a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodást.

 

 

Kedden a Számvevőszék a Dévény Anna Alapítványról megállapította, hogy gazdálkodása a 2014-2016. években nem volt szabályszerű. Az adományok és egyéb támogatások nyilvántartása szabályszerű volt, a költségvetési támogatások nyilvántartásában azonosított hiányosságokat az ellenőrzés.

 

Pénteken a Millenáris Tudományos Kulturális NKft. ellenőrzése kapcsán az ÁSZ megállapította, hogy szervezeti és működési folyamatai, belső szabályozottsága kockázatot hordozott a beruházás elszámoltathatóságának biztosítása szempontjából.

 

Folyamatban lévő ellenőrzések: fókuszban a kórházak gazdálkodása

 

Újabb kórházakról készülnek számvevőszéki jelentések. Az ÁSZ értékeli a kórházak belső szabályozottságát, pénzügyi és vagyongazdálkodását, valamint a 2017-es évre vonatkozóan a költségvetési maradványok felhasználásának szabályosságát is. Ellenőrzéseivel az ÁSZ hozzájárul az egészségügyi intézmények költségvetési gazdálkodásának megerősítéséhez.

 

Korrupcióellenes világnap: erősödik a korrupciós helyzetek megelőzése

 

Magyarországon ma már nemzetközi összehasonlításban is tudatosnak tekinthető a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés, megerősödött a közszféra integritása – hangsúlyozta Domokos László a korrupció elleni állami együttműködés évértékelő rendezvényén az Országházban.

 

 

Szervezeti hírek: módosult az ÁSZ-törvény

 

Szerdán elfogadta az Országgyűlés az Állami Számvevőszékről szóló törvényt, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.

 

Nemzetközi hírek: Dél-koreai delegáció az ÁSZ-ban; társintézményi felülvizsgálat

 

Kétoldalú szakmai egyeztetésre került sor a Dél-koreai Igazságügyi Minisztérium delegációjával hétfőn az Állami Számvevőszék székházában. A megbeszélésen kiemelt figyelmet kapott a magyar számvevőszék szervezeti felépítése és feladatai. A társintézményi felülvizsgálatnak (peer review) egyre nagyobb hangsúlya van a számvevőszékek közötti nemzetközi együttműködésben, a módszerek kialakításában az ÁSZ is részt vesz.

 

 

Pénzügyi tudatosság: Korrupcióellenes Világnap; karácsonyi (rém)álom; játékvásárlás okosan; pénzügyi terv

 

13 éves a Korrupcióellenes Világnap, amelyről a Közpénzek közérthetően összefoglaló videót készített. Milyen játék kerüljön a karácsonyfa alá, mire érdemes figyelni a vásárlást megelőzően? Vegyük komolyan a játékot! Sokszor az általunk támasztott irreális elvárások keltenek ünnepek előtti szorongást. Olykor nemcsak a hópelyhek záporoznak, hanem a kérdések is, a feszültség meg csak egyre gyűlik. A pénzügyi terv készítése segít, hogy tisztában legyünk lehetőségeinkkel, átláthatóvá teszi a helyzetünket és mozgásterünket - animációs felvételek röviden.

 

Az ÁSZ is részt vett Antall József megemlékezésén

 

A Nemzeti Örökség Intézete és az Antall József Baráti Társaság dr. Antall József halálának 25. évfordulója alkalmából megemlékezést szervezett az egykori miniszterelnök emlékezetére a Fiumei úti sírkertben. Az Állami Számvevőszéket Horváth Margit igazgató képviselte.

 

Közel ötven új cikk az ÁSZ Hírportálján az 50. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 48 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl az induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Radócz Ákos

Rácz Péter

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály