Heti hírösszefoglaló: 49. hét

2018-12-07 14:13   |   Feltöltötte: Rácz Péter

Az Állami Számvevőszék ezen a héten három új jelentést hozott nyilvánosságra, idén összesen már 307-et. Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnök szakmai konferencián adott elő az önkormányzatokat érintő ellenőrzési tapasztalatokról. Az ÁSZ fókuszában továbbra is az egészségügyi ágazat átvilágítása áll. Idén is ellátogatott a Mikulás az Apáczai Csere János utcai épületbe, ahol ajándékokkal kedveskedett az ÁSZ-os gyerekeknek. Ezen a héten több mint harminc új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: három ellenőrzés zárult le


Kedden az ÁSZ befejezte a Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Kollégium és Pedagógiai Intézet gazdálkodásának 2014 és 2016 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. Az intézmény belső kontrollrendszere nem teremtette meg az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználás feltételeit, pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű.


Szerdán az Új Média és Teletext Szolgáltató Kft. 2013-2016. közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését zárta le a Számvevőszék. Megállapította, hogy a társaság működésének szabályozottsága az ellenőrzött időszakban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

 

Lezárult a Magyar Nemzeti Levéltár ellenőrzése


Az ÁSZ csütörtökön befejezte a Magyar Nemzeti Levéltár 2014-2016. évi pénzügyi és vagyongazdálkodása szabályszerűségének ellenőrzését. Megállapította, hogy a Levéltár belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű, ezáltal nem volt biztosított az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás. A pénzügyi és vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű.


Parlamenti hasznosulás: zöld út az állami beruházásokról szóló törvénynek


Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága keddi ülésén támogatta az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvényjavaslatot. Az új törvény parlamenti vitájában Domokos László is felszólalt, aki rávilágított: az Országgyűlés előtt lévő - az elmúlt évek számvevőszéki ellenőrzési és elemzési tapasztalatait is hasznosító - új törvénnyel olyan szabályozás jöhet létre, amely minden állami beruházás előkészítése és lebonyolítása elé magas szakmai és átláthatósági követelményeket állít.


Hasznosulás: alelnöki szakmai előadás; fókuszban az egészségügyi ágazat; az OPNI múltidézése


Az önkormányzatokat érintő ellenőrzési tapasztalatokról tartott előadást Warvasovszky Tihamér a Magyar Államkincstár konferenciáján, Egerben. Az ÁSZ alelnöke beszámolt a legutóbbi évek ellenőrzési megállapításairól és bemutatta a Számvevőszék pénzügyi kockázatokat megfigyelő rendszerét. Felhívta a figyelmet az önkormányzatok szabályszerű működését is támogató nyilvánosan elérhető öntesztekre.

 

Warvasovszky Tihamér: Figyelünk az önkormányzatokra


Közös érdek az Számvevőszék által feltárt szabálytalanságok kijavítása a kórházak gazdálkodásában – erről beszélt az egészségügyért felelős államtitkár egy szakmai konferencián. Horváth Ildikó néhány hete az ÁSZ Jó gyakorlatok szemináriumán úgy fogalmazott: nem megengedhető, hogy egészségügyi intézmények vezetői ne tartsák be a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat.


1868. december 6-án adták át a budai Lipótmezőn az Országos Tébolydát, amely különböző elnevezésekkel 139 évig működött. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, az OPNI 2007. december 31-én fejezte be működését. Az Állami Számvevőszék 2012. júniusi jelentésében azt állapította meg, hogy az intézet bezárására vonatkozó döntés szakmailag előkészítetlen és célszerűtlen volt.


Nemzetközi hírek: ÁSZ-szakértők az etikáért és az integritásért


Az ÁSZ szakértőinek támogatásával, november közepén indult útjára a számvevőszékek etikai rendszerének értékelésére felkészítő elektronikus tanfolyam. Az INTOSAI nemzetközi fejlesztési szervezete (IDI) a számvevőszéki szakértők mentorként való közreműködésével valósítja meg a számvevőszékek etikai infrastruktúrájának megerősítését szolgáló programkomponensét, amelynek része az online tanfolyam is.


Pénzügyi tudatosság: egészségtudatos Mikulás-csomag; karácsonyi készülődés


A Mikulás ajándékot, legfőképp csokoládét ad azokat a gyerekeket, akik jól viselkedtek az évben. Mit tegyünk a csomagba, ha egészségtudatosak és költséghatékonyak szeretnénk lenni? Hogyan készülődjünk a karácsonyra? A családi költségvetés kapcsán is fontos a tervezés, akárcsak az ajándékok és a díszítések terén.

 

A Mikulás idén is nagyon népszerű volt a gyerekek körében

A képre kattintva galéria nyílik!


Szervezeti hírek: Mikulásünnepség a Számvevőszéknél


Idén sem haladt el szó nélkül a Mikulás az Állami Számvevőszék székháza előtt. Gyermeksereg dala jelezte a Nagyszakállúnak, hogy már nagyon várják a meglepetéseket rejtegető zsákját. A puttony cipelésében manói segítették: több mint száz gyermek jótettei szolgáltak rá a piros ruhás apó figyelmére.


Több mint harminc új cikk az ÁSZ Hírportálján a 49. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 31 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl az induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

Radócz Ákos
Rácz Péter
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály