Heti hírösszefoglaló: 4. hét

2019-01-25 13:15   |   Feltöltötte: Rácz Péter
Utoljára frissítve: 2019-01-25 13:16

Az Állami Számvevőszék hat új jelentést hozott nyilvánosságra a héten. A Hortobágyi, a Duna-Ipolyi és a Körös-Marosi Nemzeti Park mellett egy miskolci kulturális szolgáltató utóellenőrzését fejezte be az ÁSZ. Továbbá a tinnyei és a sárazsadányi önkormányzat ellenőrzése zárult le a héten. Az ÁSZ visszavonta a vagyonmegóvó intézkedést a Színház és Filmművészeti Egyetemnél. Cikk jelent meg arról, hogy a Számvevőszék hogyan támogatta tavaly az Országgyűlés munkáját. A 4. héten több mint 30 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: hat ellenőrzést zárt le az ÁSZ


Szerdán az Állami Számvevőszék befejezte az utóellenőrzést a Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft.-nél valamint a társaság feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatánál. Az ÁSZ megállapította, hogy javult a szabályszerűség, de még maradtak hiányosságok.


Az ÁSZ csütörtökön fejezte be a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feladatellátásának és vagyonkezelésének utóellenőrzését. A Számvevőszék megállapította, hogy a hiányosságok miatt egyik nemzeti parknál sem biztosított a nemzeti vagyonnal való átlátható és felelős gazdálkodás.

 


Pénteken az ÁSZ befejezte Tinnye Község Önkormányzata és Sárazsadány Község Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzatok belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű.


Felsőoktatási vagyonmegóvások: újabb intézkedés szűnik meg


Újabb felsőoktatási intézmény, a Színház és Filmművészeti Egyetem is igazolta az Állami Számvevőszék felé, hogy intézkedett a hallgatói önkormányzat törvényes működésének helyreállításáról. A rendeltetésellenes közpénzfelhasználás miatt még tavaly kezdeményezett vagyonmegóvási intézkedés így okafogyottá vált, amiről az ÁSZ tájékoztatta az érintett felsőoktatási intézményt és a Magyar Államkincstárt.


Parlamenti hasznosulás: az ÁSZ 2018-ban is aktívan támogatta az Országgyűlés munkáját


Az Állami Számvevőszék 2018-ban is folyamatosan figyelemmel kísérte az Országgyűlés munkáját és eleget tett törvényi kötelezettségeinek. Az ÁSZ benyújtotta a Parlamentnek a 2017. évi szakmai tevékenységéről és működéséről szóló beszámolót, véleményével támogatta a 2019-es központi költségvetés megalkotását, jelentésével pedig a 2017-es zárszámadás elfogadását. Az ÁSZ az év során átadta az Országgyűlésnek a 2018. évi második félévi és a 2019. évi első félévi ellenőrzési terveit is.

 


Nemzetközi hírek: fókuszban a tudásmegosztás


Az ÁSZ nagy hangsúlyt helyez a módszertani, informatikai és nemzetközi stratégiájában is megjelenő Jó gyakorlatok megosztásának fontosságára. Ezen apropóból a szervezet nemzetközi tudásmegosztás keretében átadja jelentéseinek és elemzéseinek szakmai tapasztalatait más számvevőszékeknek.


Megjelent a Pénzügyi Szemle legújabb száma


A Pénzügyi Szemle legújabb száma a gazdaságot és a pénzforgalmat helyezi fókuszába, amely témakörrel három tanulmány foglalkozik. Legfrissebb lapszámunkból olvasóink megtudhatják, hogy milyen összefüggések mutathatóak ki a jegybanki alapkamat, a lakossági betétek, a hitelkihelyezés és a seigniorage között, milyen trendek érvényesülnek a magyar lakosság fizetési szokásaiban, illetve milyen új lehetőségek mutatkoznak a lokális pénzügyi szolgáltatások bővítésében.

 


Pénzügyi Tudatosság: miért tabu a megtakarításról beszélni?


Egy friss felmérés szerint a legtöbben tabuként kezelik a megtakarításokat, ami hátráltathatja pénzügyi tudás fejlődését.


Több mint 30 cikk az ÁSZ Hírportálján az 4. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 31 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl az induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.


Rácz Péter
Radócz Ákos
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály