Heti hírösszefoglaló: 3. hét

2019-01-18 14:31   |   Feltöltötte: Rácz Péter
Utoljára frissítve: 2019-01-18 14:33

Az Állami Számvevőszék hat új jelentést hozott nyilvánosságra a héten, ebben az évben összesen már kilencet. A Számvevőszék lezárta a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzését, továbbá befejezte Gacsály és Biri utóellenőrzését, valamint a Károlyi József Alapítvány és a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda ellenőrzését. Közérdekű tájékoztató cikk jelent meg a pártok és a kampánypénzek ellenőrzéséről. Az Állami Számvevőszék és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület nyolcadik alkalommal rendezte meg közös konferenciáját. A 3. héten több mint 30 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Új jelentések: hat ellenőrzést zárt le az ÁSZ

 

Az Állami Számvevőszék kedden befejezte Gacsály Község Önkormányzata és Biri Község Önkormányzata utóellenőrzését. Gacsály szabályozottsága javult, azonban annak szabályszerű működtetését nem biztosították, továbbá a vagyongazdálkodás szabályszerűségére vonatkozó intézkedések elmaradása miatt nem biztosított a közpénzekkel való felelős gazdálkodás. Biri esetében a beszámolót alátámasztó leltár hiánya továbbra is veszélyezteti a közpénzekkel való felelős, elszámoltatható és szabályszerű gazdálkodást.


Szerdán az ÁSZ lezárta a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzését. A Momentum Mozgalomnál a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. A Párbeszéd Magyarországért Párt a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát. Ezzel kapcsolatban az ÁSZ közérdekű tájékoztató cikket publikált a pártok és a kampánypénzek ellenőrzéséről.


Szintén szerdán a Számvevőszék befejezte a Károlyi József Alapítvány gazdálkodásának ellenőrzését, és megállapította, hogy bár a 2014-2016. évekre vonatkozó költségvetési támogatásokat szabályszerűen tartotta nyilván, az alapítvány gazdálkodásának belső szabályozása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

 


Pénteken az ÁSZ befejezte a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda gazdálkodásának ellenőrzését, és megállapította, hogy az óvoda feletti fenntartói joggyakorlás szabályszerű volt, ugyanakkor az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodási tevékenysége nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.


Konferencia: középpontban a közpénzügyi tudatosság fejlesztése


Az Állami Számvevőszék és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület nyolcadik alkalommal rendezte meg közös konferenciáját, melynek középpontjában a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése állt. Domokos László, a Számvevőszék elnöke az ÁSZ és az Egyesület által vallott értékek közpénzügyi tudatosság fejlesztésében betöltött szerepéről tartott előadást. Sápi Ákos, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület elnöke „Pénzügyekről józanul” címmel bemutatta az Egyesület 2018. évi munkáját, illetve a jövőre vonatkozó terveit. Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet kiemelt programjainak igazgatója a Számvevőszékkel és az Econventióval való együttműködést mutatta be.

 


Újabb egyetemnél szűnik meg a vagyonmegóvási intézkedés


A Dunaújvárosi Egyetem igazolta az Állami Számvevőszék felé, hogy intézkedett a hallgatói önkormányzatok törvényes működésének helyreállításáról. Így a Dunaújvárosi Egyetem vonatkozásában a vagyonmegóvási intézkedés okafogyottá vált, amelyről az ÁSZ tájékoztatta az érintett felsőoktatási intézményt és a Magyar Államkincstárt.


Pénzügyi tudatosság: a könyvtár is pénzügyi tudatosságra nevel; központi költségvetés


Menjen könyvtárba és kölcsönözzön, mielőtt több ezer forintot költ a boltokban: a pénzügyi tudatosságra nevelés egyik állomása a bárki számára elérhető könyvtár. Az államháztartás egyik legfontosabb pillére a központi költségvetés, ez az állam társadalmi és gazdasági tevékenységének pénzügyi alapja – tudjon meg többet a cikkünkből!

 


Több mint 30 cikk az ÁSZ Hírportálján az 3. héten


A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 35 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl az induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály