Heti hírösszefoglaló: 1. hét

2019-01-04 13:48   |   Feltöltötte: Rácz Péter

Az Állami Számvevőszék folytatta a nem állami humánszolgáltatók ellenőrzését. Összefoglaló elemzés jelent meg Hírportál látogatottságáról, amelynek legfontosabb mutatói 2018-ban is növekedtek. Hatályba lépett az ÁSZ új Szervezeti és Működési Szabályzata. Tájékoztató anyag született az ellenőrzöttek közreműködésére vonatkozó előírásokról. Az év első hetén több mint 20 új cikk jelent meg a Hírportálon.

Folyamatban lévő ellenőrzések: szociális területen végez ellenőrzéseket az ÁSZ

 

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési terve szerint megkezdődött a felkészülés nem állami humánszolgáltatók, az Irmák Nkft., a Támasz Alapítvány Pécs, az Elesett Öregekért Alapítvány és a Szent Kereszt Alapítvány ellenőrzésére. Továbbá megkezdték a számvevői munkaanyagok összeállítását a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fenntartójának ellenőrzéséhez. A cél annak felmérése, hogy a szociális területen működő intézményfenntartók a központi költségvetésből kapott támogatásainak felhasználása szabályszerű volt-e, a támogatások igénylése, évközi módosítása és év végi elszámolása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak.

 

 

2300 cikk és hatvanezer látogató az ÁSZ Hírportálon

 

Az előző évhez képest mintegy 20 százalékkal többen, közel 60 ezer egyedi felhasználó kereste fel az ÁSZ Hírportált 2018-ban, amelyen több mint 2300 cikket publikáltak az ÁSZ munkatársai. Az oldal legfontosabb mutatói tavaly is tovább növekedtek, valamint bővültek a multimédiás tartalmak. Elkészült a Hírportál okoseszközre optimalizált verziója. Az eredmények azt támasztják alá, hogy az Állami Számvevőszék 2018-ban is kiemelkedő mértékben biztosította az átláthatóságot a mindennapi munkájával, tevékenységével kapcsolatban.

 

 

Szervezeti hírek: hatályba lépett az ÁSZ új Szervezeti és Működési Szabályzata

 

A Számvevőszék működésének átlátható, hiteles és naprakész belső szabályozókon alapuló stratégiai célkitűzésével összhangban 2018. decemberében megtörtént az ÁSZ Szervezeti és Működési Szabályzatának éves felülvizsgálata. A felülvizsgálatot követően 2019. január 1-jén hatályba lépett az új SZMSZ.

 

 

Hasznosulás: az ellenőrzöttek közreműködésére vonatkozó előírások

 

A számvevőszéki ellenőrzések lefolytathatóságának alapvető feltétele, hogy az ellenőrzött szervezetek a hiteles dokumentumokat a törvényben rögzített határidőben az ÁSZ rendelkezésére bocsássák. Amennyiben egy közpénzekből gazdálkodó ellenőrzött szervezet nem biztosítja az elérhetőségét és az ellenőrzés lefolytatásához szükséges dokumentumokat a törvényben megadott határidőben nem bocsátja az ÁSZ rendelkezésére, a gazdálkodása az ÁSZ és az adófizető állampolgárok felé nem elszámoltatható és nem átlátható. Olvassa el a témáról szóló cikkünket!

 

Pénzügyi Tudatosság: vigyázni a fogadalmakkal; tudatos döntésekkel a gazdaságért

 

Hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül fogadalmakat tenni, hogy mit teszünk, vagy mit nem teszünk az újévben. Azonban érdemes nyugodtan átgondolni, főleg azt, hogyan alakultak pénzügyeink és hogyan tudnánk a mérlegen változtatni. A gazdaság versenyképességéhez elengedhetetlenek az olyan háztartások, amelyek a pénzügyeikkel kapcsolatos döntéseket tudatosan hozzák meg.

 

Több mint 20 cikk az ÁSZ Hírportálján az 1. héten

 

A szervezeti működés átláthatóságának biztosítása és a folyamatos tájékoztatás érdekében az ÁSZ szervezeti egységei és az ellenőrzésekben dolgozó munkatársai ezen a héten 24 új cikket jelentettek meg. Ezek az összefoglalóban szereplő témákon túl az induló és folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól, valamint a számvevőszéki munka hasznosulásáról adtak naprakész tájékoztatást.

 

Rácz Péter

Radócz Ákos

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály