Fotók az ÁSZ épületében okozott károkról

2018-01-18 09:35   |   Feltöltötte: Állami Számvevőszék
Utoljára frissítve: 2018-01-19 10:19

Szerdán kora délután megtámadták az ÁSZ műemléki védelem alatt álló épületét, összefestékezve a homlokzatot. Az ÁSZ műemlékvédelmi szakvéleményeket kért a károk felmérése érdekében, ami az első becslések szerint több százezer forintra tehető, de akár elérheti a milliós nagyságrendet is. Az ÁSZ hangsúlyozza, hogy a támadás elkövetői a közvagyont rongálták meg, az adófizető állampolgároknak okoztak kárt. Az ÁSZ vizsgálja a további jogi lépések szükségességét az ügyben. Fotók az okozott károkról a cikkben.

Kizárólag az ÁSZ munkatársainak köszönhető, hogy sikerült megelőzni az ennél is nagyobb károkat, hiszen a támadás után azonnal elkezdték a kármentést, nekiláttak a festék gyors eltávolításának. Ez ugyanakkor nem sikerült teljesen. A porózus szerkezetű antik kőburkolat apró réseiben több helyen megmaradt a narancssárga festék, egyes falrészek elszíneződtek, valamint az épület vakolata több helyen megrongálódott.

 

Az ÁSZ székháznak helyet adó épület, a Duna-korzó hét koraeklektikus háza közül egyetlenként maradt fenn. Az 1869-71-ben épült palotát a hajlított székeiről híres Thonet testvérpár építtette. Tervezője Skalnitzky Antal és Koch Henrik építő cége volt. Az épület műemléki védettség alatt áll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horváth Bálint

Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály